СЕЗОНА КРПЕЉА У ЈЕКУ Опасност вреба из високе траве

Активност крпеља започиње још 1. маја, који је прави празник за ове инсекте, па траје све до октобра. Професор др Томислав Преведен из Клинике за инфективне болести Клиничког центра Војводине каже како је лепо време период када су активни и људи и крпељи, те су у једном дану од двадесетак прегледа имали четворо пацијената који су дошли у амбуланту због уједа крпеља.
1
Фото: pixabay.com

- Више се иде у природу, па је и више уједа крпеља и пацијената који нам се јављају. Зато треба по повратку из природе добро да се прегледа цело тело, посебно, препоне, трбух, леђа, пазуси. Крпељ није инсект који убоде и оде, он остане закачен на кожи. Његов убод се не осети, јер у пљувачки има средство које анестезира. Он остане на кожи и може лако да се препозна. Обично се налази у трави и завуче се на покривени део тела - напомиње др Преведен.

Било би добро да се убод крпеља спречи, односно да се трава коси и да се прска коров, а људи када иду у природу требало би да на имају одећу дугих рукава и ногавица, да имају капу на глави и да облаче светлу одећу, јер крпељ не воли светле боје. Све то ће утицати да се смањи могућност убода крпеља. Др Преведен напомиње да не преноси сваки крпеља лајмску, односно крпељску болест, а да би пренео болест крпељ мора да буде заражен.

Треба да се обрати пажња на то колико је крпељ био у кожи, јер са дужином боравка на телу, расте и могућност заражавања. Нарочито ако је био у кожи 24 сата и дуже. Важан је начин одстрањивања крпеља. Док сиса крв, он не може да зарази. Тек када повраћа долази до заражавања.

- Зато је важно да се крпељ уочи на време и да се правилно одстрани. Пинцетом, без третирања и мазања, јер и од тога може да поврати, крпеља треба ухватити што ближе кожи и окретати га супротно од смера казаљки на сату и извући. Треба да се провери да ли је извучен цео инсект, јер не сме да остане глава, пошто из ње повраћа и може да зарази. Уколико је остала глава, онда треба да се оде код лекара, како би се одстранила и она - објашњава др Преведен.

Фото: Dnevnik.rs

Место убода крпеља треба да се дезинфикује, односно очисти алкохолом, као и свака друга рана. Место уједа треба да посматра најмање месец дана и то да се прегледа и ујутро и увече.

- Често се јавља црвенило на месту уједа, што је нормална реакција на ујед инсекта. Такво црвенило није аларм и оно нестане у року од два, три дана. Уколико се ујед шири концентрично, или ако се црвенило јави касније, а може да се појави и до месец дана од тренутка уједа, а место не сврби и црвенило се шири, дошло је до прве фазе Лајмске болести и тада се треба јавити инфектологу - саветује др Преведен.

Тада се примењује антибиотска терапија, која траје од 14 до 21 дана. На тај начин се спречава развој болести и настанак компликација. Др Преведен напомиње како никако не треба да се узимају антибиотици на своју руку после уједа крпеља, јер ако се после месец дана од уједа ништа не деси, није дошло до заражавања и лекови нису потребни.Пацијентима се ради и серолошка анализа из крви, како би се видело имају ли антитела, а да би се она развила потребно је да прође месец дана, те се стога ове анализе и не раде раније. Др Преведен наглашава да се успех лечења не мери серолошким тестом, него се мери клинички, тиме како се пацијент осећа и је ли се црвенило повукло.

- Из прве фазе кожних манифестација, болест може даље да захвати зглобове, срце, централни нервни систем и зато је важно и да се крпељ правилно извади, као и да се пацијент лечи. Постоје лекови и за каснију фазу болести, али је лечење компликованије и дуже, и одвија се у болници. И лечење у овој фази болести је успешно, може да дође до излечења без последица, уколико пацијент добро одреагује на терапију – истиче др Преведен и напомиње како у каснијој фази лечење траје месец дана.

 Љубица Петровић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести