Средњошколци упис: Потребни пекари, заваривачи, обућари...

Завршен је и други уписни круг за мале матуранте у школској 2020/2021. години, а након што су распоређени према бодовима и листи жеља, остало је још понеко слободно место у Новом Саду за ученике који из оправданих разлога нису полагали завршни испит у јуну.
upis srednje 6
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Они ће то учинити у августу: 18. ће радити тест из српског или матерњег језика, 19. из математике, а сутрадан комбиновани тест.

У Гимназији „Јован Јовановић Змај”, у другом кругу уписан је још један ученик са посебним способностима за рачунарство и информатику, који је својим успехом повисио бодовни праг са 217,23 на 238,43 за четири потенцијална августовска кандидата. Међу ванредно надаренима за математику остало је још десет места, а за физику 13. За српско-француско одељење природно-математичког смера није било нових заинтересованих, те има осам ђака од могућих 15. Ситуација се није променила ни у другим билингвалним разредима овог смера: у српско-немачком непопуњена су два места, а у српско-руском једно. Исто је остало и у Карловачкој гимназији, међу ученицима са посебним способностима за географију и историју (3), те руски језик (7).


Прелиминарни резултати 23. августа

Досад неуписани ученици ће прелиминарне резултате завршног испита на нивоу школе имати 23. августа до осам сати, те ће истог дана између 12 и 16 часова моћи да упуте приговор, уколико га имају, те да предају молбу за упис. Будући да је у трећем кругу мало кандидата, све се одвија убрзано, па је планирано да тог понедељка већ од 20 часова буду објављени коначни резултати испита. Упис ученика, непосредно у школи, осим у музичкој и балетској, заказан је за 27. и 28. август, а пријављивање и распоређивање, у школским управама, ванредних ученика старијих од 17 година 24–28. августа од 8 до 15 сати.


За ђаке који би могли пратити наставу на мађарском језику, остало је места у Електротехничкој школи „Михајло Пупин”, на смеру електротехничар рачунара. Иако су примљена још три мала матуранта у другом кругу, још увек није попуњена уписна квота од 30, те је остало шест места за заинтересоване кандидате, с тим да је минимални број бодова који се траже порастао са 53,68 на 74,3. У Гимназији „Светозар Марковић” општег смера, за мађарски разред и даље остаје слободно 15 места, а претходни ђаци поставили су лествицу на којој је поребно бар 75,77 бодова. У Медицинску школу „7. април”, на смер медицинска сестра – техничар, у међувремену су се уписала још два свршена осмака са знањем мађарског језика, али и даље има простора за нове, и то за њих 13, који би требало да имају бар 78,08 поена, што је поприлично више него у првом уписном кругу (62,22). Школа за дизајн „Богдан Шупут” могла би да прими још 11 техничара дизајна графике, јер се у међувремену уписао још један, док је квота 20.

За неуписане ученике тест из српског или матерњег језика је 18. августа, из математике 19, а 20. августа је комбиновани тест

Разред пољопривредних техничара са наставом на мађарском језику је остао готово празан, будући да су попуњена три од могућих 30 места. Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу ове године није имала добар одзив ни за профил пољопривредни произвођач, јер се у разред за 15 ђака уписало њих троје. За руковаоце-механичаре пољопривредне технике било је заинтересовано 15 ученика, те је за трећи уписни круг остало 12 места, а за цвећаре-вртларе четири ђака, којима се може придружити још 11. Шанса за августовске мале матуранте може бити и смер техничар хортикултуре, где је након шесторо у првом кругу, уписано још седморо, оставивши тако још 17 места.

Средња машинска школа није попунила одељења бравара-заваривача – након уписаних 24 у првом и четворо у другом кругу, остало је 14 места, а праг пролазности скочио са 43,17 на 50,49. За индустријске механичаре има још десет клупа, али се и од њих тражи више бодова – 58,13 уместо ранијих 47,42. Да прилике могу умногоме да се промене показују и статистички подаци везани за смер инсталатера, где се након само једног ђака више у другом кругу лествица подигла са 45,24 на 68,36, што треба да имају у виду кандидати који ће конкурисати на преосталих седам места у августу. На листу жеља могу додати и профил оператер машинске обраде, где је остало 25 места, а тражи се 58 поена.

Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн” у међувремену је попунила одељења тапетара-декоратера и декоратера зидних површина, али и даље има места међу обућарима (13) и галантеристима (12). Техничка школа „Павле Савић” може примити још 21 пекара, 12 оператера у прехрамбеној индустрији и осам месара.

С. Милачић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести