Трифуновић отворила Дане српске културе у Темишвару

ТЕМИШВАР: Помоћница министра за информисање и медије Србије Славица Трифуновић отворила је данас 16. Дане српске културе у Темишвару.
Министарство културе Еепублике Србије/Славица Трифуновић
Фото: Министарство културе Еепублике Србије/Славица Трифуновић

Како је саопштило ресорно министарство, она је оценила да је ова манифестација један од видова очувања културног идентитета и традиције српског народа у Румунији, али и да је једнако важно представљање ствалаштва Србије и упознавање Срба у овој земљи са уметничким достигнућима матичне државе.

„С правом се надам да ће ова манифестација, судећи по програму, привући пажњу и других грађана овог града, јер Србија заиста има шта да представи свету, и кроз своју баштину и кроз модерне уметничке изразе“, нагласила је помоћница министра.

Трифуновић је подсетила да су чврсти дипломатски односи, који датирају још од раних година 19. века, савезништво из Балканских ратова и Првог светског рата, активна економска и војна сарадња у новијем добу красили односе две државе.

„А као посебан доказ међусобног уважавања и суживота народа управо је постојање Савеза Срба у Румунији као кровне организације Срба који су аутохтона етничка заједнице у овом делу Европе“, рекла је Трифуновић.

Подсетила је да је о животу и делу Доситеја Обрадовића писано и речено много, али да ни у том случају не треба превидети чињеницу да је његов животни пут, образовање, књижевно стваралаштво, било и омогућено и одређено његовим местом рођења.

Додала је да је бити рођен у Чакову, у овом делу Баната, у првој половини 18. века, у односу на сународнике који су били под Османском влашћу, значило бити слободан.

„И данас та слобода као одлика демократског друштва коме теже оба народа, обе државе, услов је за несметано деловање српске мањине у Румунији, и услов културне и информативне размене, чија је последица и манифестација чијем отварању присуствујемо“, истакла је Трифуновић.

Додала је да Министарство културе и информисања Србије традиционално подржава реализацију овог значајног пројекта.

"То је сведочанство континуитета напора и континуитета успеха Савеза Срба у Румунији, културних посленика нашег народа и свих припадника српске заједнице. Изражавам наду да ће ова сарадња, с временом, добијати на интензитету и разноликости, не само на пољу културног стваралаштва већ и у сфери информисања“, закључила је Трифуновић.

До 29. новембра у Темишвару ће бити организове пројекције филмова, ликовне и документарне изложбе, књижевне вечери, концерти народне и духовне музике, позоришне представе.

Савез Срба у Румунији традиционално током новембра месеца организује Дане српске културе у Темишвару, које поред Министарства културе и информисања, подржавају Министарство културе Румуније и Департман за међуетичке односе Владе Румуније.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести