УНС: НА Филозофском отворен Центар за португалски језик

НОВИ САД: Новоотворени Центар за португалски језик на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду биће средиште не само учења језика већ и место ширења богате културе једне лепе и занимљиве земље.
filozofski portugalski
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Опремљен књигама, речницима и це-деима, намењен је студентима, али и свима заинтересованим за португалску културу у најширем смислу. Центар је јуче свечано отворио амбасадор Португала у Србији Аугусто Сараива Пеишото, истакавши велико задовољство што је рад Центра за португалски језик омогућен и организован у мултикултуралном региону, какав је Војводина.

Захављујући одличној, вишегодишњој сарадњи с Филозофским факултетом, имамо Центар за португалски језик, чији је посао да омогући, како студентима, тако и широј публици, да уче наш језик и упознају се с нашом богатом културом и историјом, рекао је амбасадор Сараива Пеишото у свом обраћању руководству Факултета и студентима.

По његовим речима, током следеће године у Новом Саду ће Португал бити присутнији, имајући у виду да је Нови Сад 2019. године Омладинска престоница Европе, а затим, 2021. и Европска престоница културе. Тако су за наредни период, како је најавио, планирани уметнички резиденционални програми, као и гостовања познатих музичара и одржавање циклуса португалског филма и књижевних програма у Културном центру Новог Сада.

Јуче је на Филозофском факултету приказан филм „Жозе и Пилар“  (2010. био у конкуренцији за Оскара) о једином португалском нобеловцу Жозеу Сарамагу. Како је амбасадор приметио, чињеница да је на српски преведено 20 Сарамагових књига илуструје да овде интресовање за португалску уметност и културу има и традицију и ширину и интензитет.

По речима деканице Филозофског факултета проф. др Иване Живанчевић Секеруш, отварање Центра за португалски језик је круна заједничког рада амбасаде Португала и Факултета.

Данас славимо два језика и комуникацију двеју култура, рекла је деканица, подсетивши на то да је португалски у оквиру Одсека за романистику већ дуго присутан на Факултету, на којем је током протеклих година радило више лектора за португалски језик, који је тако био доступан свим студентима и грађанству – могао се студирати као језик по избору, а као трећи језик се уписује и у диплому.

Како је додала, Центар за португалски језик је произишао из дугогодишње сарадње Филозофског факултета и Института „Камоиш“ из Лисабона.

Тај институт, који носи име чувеног португалског песника из 16. века Луиша де Камоиша, од 1992. године отворио је своје истоимене културне центре у 40 земаља, казала је Живанчевић Секеруш.

По речима лекторке за португалски језик на Филозофском факултету Софије Марињо, отворен је веома важан простор, који гарантује будућност португалског језика у Новом Саду.

База нам јесте Филозофски факултет, а сада ћемо нашим активностима обухватити цео град, изаћи ћемо из учионица и представити се широј публици, рекла Софија Марињо, истакавши да је и то битно за будуће односе двеју земаља, упутивши позив свим студентима да дођу и упознају се с могућностима новоотвореног простора Центра за португалски језик.

На свечаном отварању, на португалском и српском језику, студенти су казивали стихове великих португалски песника Камоиша и Фернанада Песое.

В. Црњански

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести