УТИЦАЈ ЕПИДЕМИЈЕ Вакцине се сад траже и преко друштвених мрежа

Ординације домова здравља пуне су деце коју су родитељи довели да приме ММР вакцину или ревакцину, а има и мајки и очева који се и преко друштвених мрежа распитују где могу да набаве вакцину против малих богиња.
vakcinacija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Више од девет стотина оболелих од малих богиња у Србији, уз два смртна случаја, изгледа да су освестили родитеље који су до сада избегавали да вакцинишу своју децу, уплашени причама о погубном утицају вакцина на здравље потомства.

Иако у Републичком фонду за здравствено осигурање и Агенцији за лекове и медицинска средства кажу да вакцина има довољно, родитељи опседају и друштвене мреже, овога пута у потрази за страним, поливалентним вакцинама, којима ће “покрити” своје до сада невакцинисано дете. Уз распитивање о врстама вакцине, њиховом дејству и дужини заштите, родитеље интересује и које све вакцине њихово дете треба да добије, шта оне садрже и на шта да обрате пажњу пре одласка код педијатра.

Уз приче о искуствима с педијатрима, домовима здравља и реакцијама на вакцину, све је више мирних, реалних тонова, пошто су родитељи коначно постали свесни да је вакцина најсигурнији начин заштите здравља њиховог детета, али и да, с друге стране, постоје ризици, иако изузетно мали.


Време добијања ММР вакцине

ММР вакцина која се даје против малих богиња, заушака и рубеола, се према календару вакцинације даје у две дозе. Прву дозу дете добија у другој години, односно када има између 12 и 15 месеци, а ревакцијација је у седмој години, односно пре уписа у први разред и поласка у основну школу. Те две вакцине добијају се у домовима здавља.


- Да ли има да се купи ММР у апотекама? Искрено, купила бих је за себе јер нисам вакцинисана, а радим у вртићу. Мој муж ни варичеле није прележао. Кад је буду деца добила, јер је сад епидемија и варичела, биће весело ако и он добије – каже једна уплашена мајка, панично зовући приватне апотеке у потрази за инстант решењем.

На сва ова питања одговор пружају педијатри и епидемиолози, који су се ангажовали у борби за пружање правилних и тачних информација забринутим и уплашеним родитељима.

Након што је Институт за јавно здравље Војводине недавно пријавио епидемију малих богиња на територији Новог Сада, у Дому здравља “Нови Сад” рекли су да је увид у картоне вакцинације показао мањи одзив на вакцинацију ММР вакцином, те да они од новембра 2017. године спроводе допунску имунизацију ММР вакцином свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних малишана.

Фото: Дневник, архива

- Континуираним радом на терену, и у разговору са родитељима, успели смо да незнатно повећамо број деце која су се вакцинисала. Ипак, и поред тога, неки родитељи се нису одазвали нашем позиву - казали су у Дому здравља.

У овој установи подсећају родитеље на то да је вакцинација најзначајнији цивилизацијски искорак 20. века, те да је спречила масовно оболевање људи.

- Молимо родитеље да децу која су здравствено спремна да приме вакцину, доведу код свог изабраног педијатра и тиме спрече даље ширење епидемије - поручили су из Дома здравља.


Без потврде о вакцини не може у Дечју болницу

У Дечјој болници у Новом Саду посете су дозвољене само онима који донесу да су редовно вакцинисане или да су прележали морбиле. ПР Дечје болнице др Андреа Ђуретић каже да је одлука о ограничењу посета донета 4. јануара и то због повећаног броја оболелих од морбила у Србији и проглашавања епидемије у Новом Саду, како би се превенирало ширење инфекције у овој установи.


Када је половином новембра регистрован први случај малих богиња у Војводини, покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић казао је да је у септембру одзив на вакцинацију био испод 70 одсто, а да је појава епидемије натерала родитеље да схвате како не треба да верују друштвеним мрежама, већ да слушају савете лекара. Најмањи одзив на вакцинацију био је у Сомбору, Врбасу, Тителу и Новом Саду.

- Циљ нам је да свако дете заштитимо, а старији имају имунолошки одговор и ту нема страха од морталитета. Апелујемо на родитеље да се одазову вакцинацији, а сви домови здравља имају довољне количине вакцина и изаћи ће свима у сусрет - поручио је тада др Гојковић.

Директор Института за јавно здравље Војводине професор др Владимир Петровић казао је тада да су посебно угрожена деца која због здравственог стања не могу да добију вакцине, а то су они који имају малигну болест, добијају терапију због тих болести или имају неко имуносупресивно обољење. Они су у посебном ризику, јер не могу да добију вакцину, зато је важно да сва деца око њих буду вакцинисана, као и да болесна деца не долазе у школе и вртиће.

Љ. Петровић

EUR/RSD 118.3414
Најновије вести