Више од 200 ђака на Антикорупцијском часу у Новом Саду 

Други Антикорупцијски час "Прекини ланац! Реци НЕ корупцији!", којем је присуствовало више од 200 ученика завршних разреда средњих школа и њихових наставника, одржан је у Гимназији "Исидора Секулић" у Новом Саду, а циљ је био да се побољша разумевање јавности о теми корупције, док је посебан значај дат едукацији и информисању младих. 
antikorupcijski cas
Фото: Youtube Printscreen

Час је организован у оквиру пројекта „Превенција и борба против корупције”, а тим поводом председник Скупштине града Здравко Јелушић ђацима је поручио:

„На овом часу имате шансу да узмете активно учешће у креирању ваше и наше будућности јер ћете ускоро ви бити снага која ће доносити одлуке у држави и стварати боље друштво“, рекао је Јелушић.

„Зато ће Нови Сад увек подржавати активности чији је циљ унапређење града. Осим по титулама Европске престонице културе 2021. и Европске престонице младих 2019, желим да Нови Сад сви памтимо и као град у Србији који има све европске вредности којима тежимо. Зато вас позивам да се активно укључите у борбу против корупције.“

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић истакао је да борба против корупције представља „чврсте антикоруптивне институције и изградњу тих институција”.    

„На вама је да унапредите оно што смо изградили до сада“, поручио је Илић.      

Како је навео, пријаве за корупцију углавном су из области јавних набавка, те различитих злоупотреба службеног положаја.

"Сада полиција хапси, тужилаштво тужи, а суд активно пресуђује и осуђује криминалце који су крали државу и народ. За случајеве где рецимо неко пријави лекара, ми стижемо до правоснажне пресуде за мање од месец дана, јер имамо специјализоване органе који знају свој посао, нису оптерећени другим предметима, који дакле имају времена да се баве антикорупцијом", рекао је Илић. 


Прекини ланац

Вођа пројекта „Превенција и борба против корупције” Роман Прах поручио је младима:

„Следите слоган који смо изабрали за овај пројекат – „Прекини ланац” – и немојте ићи истим путем као остали који тај ланац не желе да прекину“, рекао је Прах.

„Тако ћете показати сопствену вољу да ви и ваши вршњаци живите боље.“


Како препознати корупцију, коме је пријавити, као и о превенцији од ове штетне друштвене појаве, са ученицима и њиховим наставницима из 51 средње школе из Новог Сада, Бача, Бачке Паланке, Бачког Петровца, Бечеја, Врбаса, Жабља, Сремских Карловаца, Србобрана, Титела, Темерина, Инђије, Старе Пазове, Ирига, Пећинаца, Руме, Сремске Митровице, Шида и Футога, разговарали су и посебни саветник Министарства просвете Александар Пајић и вођа пројекта "Превенција и борба против корупције" Роман Прах. 

Саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја за послове средњег образовања и образовања одраслих Александар Пајић нагласио је да Министарство подржава такав вид превенције и борбе против корупције.                                         

„Сваки пунолетни ученик, као и они који се ближе пунолетству, треба да знају шта значи корупција и како да је препознају и укажу на њене елементе, да бисмо се као друштво могли борити против корупције“, истакао је Пајић.                                       

Пројекат „Превенција и борба против корупције” финансира ЕУ, а реализује се у сарадњи с Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом, као део активности у кампањи за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције. Тако су ученици на часу могли да разговарају с тужиоцима, полицајцима и судијама који се свакодневно боре против корупције, као и с представницима невладиних прганизација и Агенције за борбу против корупције.

Први Антикорупцијски час одржан је 4. априла 2019. у Краљеву, док ће наредни бити одржани Београду и Нишу током септембра 2019. Осим организације антикорупцијских часова за ученике средњих школа, биће одржане и дебате са студентима на факултетима у четири Универзитетска центра у Србији као и бројне конференције.

С. С.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести