Војвођански сливови мирни

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на интензивно топљење снега на подручју Србије у наредних неколико дана.
 Vojska sprema nasipe u okolini Zaječara Foto:Tanjug
Фото: Војска спрема насипе у околини Зајечара Фото:Танјуг

До петка, кажу метеоролози, следи нам нагло отапање снега у брдовито - планинским пределима надморске висине до 1.300м, а од суботе и на вишим планинама.

Додатне количине воде посебно ће тешко пасти сливовима са бујичним рекама јужно од Саве и Дунава. Велике реке још увек су у благом опадању или стагнацији, мада се о Очекује се да ће у петак Дунав код Бездана полако почети да расте. Већи је проблем са Савом, која је већ у порасту, а како нам следи и  отапање босанских планина, очекује се да ће ова река у наредним данима значајније да расте, мада неће прелазити границу редовне одбране од поплава.

У Војводини, Тиса ће до четвртка бити у опадању, а онда се очекује благи пораст код Титела. Слична је ситуација и с мањим војвођанским рекама. Осим Моравице код Ватина и Нере код Кушића које су у благом порасту, све остале реке на свим мерним станицама бележе стагнацију или опадање.

Због повећаног водостаја у сливу Јужне Мораве и топљења снега, расте водостај и Велике Мораве. Према подацима Републичког хидрометереолошког завода Србије, водостај највеће српске реке код Врварина је порастао 63 центиметра и износи 232 центиметра, код Ћуприје је Морава порасла 70 центиметара и сада је 289 центиметара, код Багрдана (Јагодина) водостај је 437 центиметара, за 73 центиметра већи него у претходних 24 сата. Из РХМЗ упозоравају на то да ће водостај на Великој Морави, бити, до 13. марта у умереном порасту и кретаће се између редовне и ванредне одбране од поплава. Велика Морава је великим делом тока у кориту, далеко од одбрамбених насипа, а водостај је у порасту од Ћуприје до ушћа. Добро јр опасана одбрамбеним насипима, а општине дуж реке су у приправности и спремне да интервенишу ако дође до изливања.

Припадници Војске Србије и даље пружају помоћ становништву у одбрани од поплава. У Зајечару су припадници 31. пешадијског батаљона Треће бригаде Копнене војске и Команде за развој Тимочке бригаде ангажовани на ојачавању насипа код Вишњарског моста на Белом Тимоку. Обилне кише и снежне падавине проузроковале су замућење воде за пиће с изворишта “Врело” због чега је водоснабдевање грађана Беле Паланке отежано. Цистерна за воду из 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде Копнене војске ангажована је све док за тим буде постојала потреба.

У дољевачком селу Малошиште прорадило је клизиште и неколико кућа је угрожено, због чега је евакуисано 12 особа. Како преноси портал Јужне вести, због клизишта је затворен и мост између села Ћурлина и Перутина.

Иако за сада нема веће штете нити изливања бујичних река, метеоролози РХМЗ најављују пораст скоро свих мањих река у делу Србије јужно од Саве и Дунава. За сада, Ибар је достигао границу редовне одбране од поплава код Рашке, Јужна Морава код Алексинца, Јабланица код Печењевца и Топлица код Дољевца. Јужна Морава прешла је границу ванредне одбране од поплава код Мојсиња.

И. В.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести