Зрењанински лекари извели прву успешну микроваскуларну трансплантацију

ЗРЕЊАНИН: Зрењанински лекарски тим извео је у Општој болници „Ђорђе Јоановић“ прву успешну микроваскуларну трансплантацију ткива подлактице на дефект усне дупље.
д
Фото: Dnevnik.rs

Овај велики успех зрењанинске болнице представљен је на конференцији за новинаре.

Општа болница прва је установа секундарног нивоа здравствене заштите у Србији, у којој је урађена ова процедура. Хируршки захвати при којима се велики дефекти на глави и врату реконструишу микроваскуларним трансплантатом ткива, у овом случају подлакатног режња, до сада су примењивани само у клиничким центрима, и то не често.

Специјалиста максилофацијалне хирургије др Дејан Бакић и специјалиста васкуларне хирургије др Геза Шмит били су на челу зрењанинског оперативног тима, који је извео овај захтевни подухват.

Фото: Dnevnik.rs

- Овакви захвати представљају велики изазов у хирургији главе и врата. Примена микроваскуларних режњева представља златни стандард у реконструкцији сложених дефеката главе и врата, насталих хирушким уклањањем тумора. При томе се преношење ткива са оригиналног места на место дефекта мора извести у једном оперативном акту – нагласио је др Бакић у обраћању медијима.

Он напомиње да овакав захват знатно скраћује болничко лечење, убрзава рехабилитацију и опоравак. Др Бакић наглашава и улогу осталих колега у тиму.

Фото: Dnevnik.rs

- Колега Шмит и ја смо прошли обуку током специјализације у Новом Саду, али све остало је додатно ангажовање. Колега је васкуларни хирург који се годинама бави спајањем крвних судова, удружили смо снаге и дошли до успешне операције која ни у Новом Саду није рађена десетак година. То су операције које трају и по 12 сати и веома су захтевне. Без ентузијазма целог тима и свих у болници, не би било ни доброг резултата  – напомиње др Бакић.

У оперативном тиму, поред двојице хирурга, били су и др Синиша Савовић, специјалиста анестезиолог, затим др Дарко Дожић, др Марија Тушкан, др Вукашин Маyар, Слађана Квашчев, Невена Ђукић, Сенада Јанков и Сандра Стојић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести