Антић потписао споразум за изградњу гасних електрана

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Министар енергетике Александар Антић потписао је данас у Санкт Петербургу са Гаспром енергохолдингом споразум о изградњи гасних електрана на територији Србије.
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

"Разговали смо и о Петрохемији пошто НИС, односно Гаспромњефт, показују снажно интересовање када је Петрохемија у питању. Наставићемо разговоре о могућности да се тај процес дефинише кроз стратесксо партнерство", рекао је Антић Тањугу на економском форуму СПИЕФ.

Каже је важно да Србија за Петрохемију нађе партнера који ће обезбедити снажне инвестиције и учинити Петрохемију успешном и одрживом, без обзира на могуће турбуленције када је цена сирове нафте у питању.

Када је реч о гасним електранама, навео је да је споразум потписан у присуству председника УО Гаспрома Алексеја Милера.

"То је озбиљан корак даље у развоју тих пројеката који планирамо са Гаспромом већ дуже", нагласио је министар енергетике.

Антић наводи да је предвиђено за неколико градова да се размотри могућност градње тих електрана које би биле за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије.

Са тим се најдаље отишло у Крагујевцу.

Каже да ће се за Београд, Ниш и Нови Сад тек разговарати о томе са локалним самоуправама.

"Изградња гасних електрана је могућа и изводљива једино уколико поред производње струје можемо да обезбедимо адекватан конзум за топлотну енергију", објаснио је министар.

Антић додаје да је са директором Гаспромњефта Александром Ðуковим разговарао данас и о заједничким активностима у правцу јачања НИС-а, што као компаније, што као региналног играча.

"У том смислу пре свега смо констатовали да се кључна инвестиција везана за производњу постројења Дубока прерада одвија добра, и да ће та инвеситција вредна око 300 милиона евра бити завршне на јесен ове године, што је озбиљна искорак за НИС. Пошто се том инвестицијом повећава значајно ефикасност и дубина прераде на преко 99 одсто".

Та рафинерија ће радити ефикасно и далеко профитабилније и у складу са највишим стандардима када је екологија у питању", нагласио је Антић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести