Антић са турским колегом: Гасовод важан за цео регион

ИПСАЛА: Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Ипсали, са турским министром енергетике и природних ресурса Фатихом Донмезом истичући да је Турска реализовала велики пројекат - изградњу ТАНАП-а, гасовода дугачког готово 1850 километара.
antic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)/Александар Антић

Он је подсетио да је циљ пројекта ТАНАП да се природни гас који се производи на два гасна поља Шах Дениз у Азербејџану и у области Каспијског мора, допреми у Турску и Европу.

Тај пројекат заједно са гасоводом „Јужни Кавказ“ и Транс-јадранским гасоводом ТАП, сачињава „Јужни гасни коридор“, укупног капацитета 16 милијарди кубних метара гаса годишње, саопштило је ресорно министарство.

„То је изузетно важно за читав регион, јер омогућава дивесификацију снабдевања гасом. Нови извори гаса допринеће да читав наш регион буде енергетски безбеднији и стабилнији. То омогућава такође, да кроз све те гасоводе и ЛНГ терминале региона, а поготово ЛНГ терминал у Александополију омогући додатне изворе снабдевања гасом“, изјавио је Антић.

Он је оценио да то свакако представља добру шансу и за Србију, узимајући у обзир да се у овом тренутку развијају два пројекта која су у врху европских и регионалних приоритета.

То је интерконекција Грчка - Бугарска, и интерконекција Бугарска - Србија, односно гасовод Софија - Димитровград - Ниш. Те две интерконекције нас повезују са Јужним гасним коридором и оне омогућавају да Србија, а сутра и БиХ, могу да очекују гас из овог правца снабдевања", навео је министар.

„Ми ћемо те две интерконекције завршити до 2022.године, тако да већ негде у периоду од 2023 - 2025.године, када се очекује да ће се и повећати производња гаса у Азербејџану, овај гас и тај гасовод може да буде врло конкурентан и на нашем тржишту“, казао је Антић.

Министар је нагласио да би Србија требало да постане значајан партнер у повећању укупне енергетске безбедности читавог региона.

„Важно нам је што данас представљамо Србију на месту где су се окупили лидери Турске, Азербејџана, Грузије. Енергетска безбедност је стратешко, геополитичко питање сваке државе, и као таква не познаје границе. Србија је јасно дефинисала своје циљеве по питању постизања сигурности снабдевања гасом, развијамо значајне пројекте, и за то, као Влада, имамо снажну подршку председника Александра Вучића“, нагласио је министар.

Делегација Републике Србије коју су чинили министар рударства и енергетике Александар Антић и председница Народне скупштине Маја Гојковић, на позив председника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана и министра енергетике Фатиха Донмеза, представљала је Србију, на церемонији завршетка радова на гасном пројекту ТАНАП у Ипсали.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести