Банке одредбу о обради кредита морају да предоче грађанима

БЕОГРАД: Председник Врховног касационог суда (ВКС) Драгомир Милојевић рекао је данас да недавна одлука ВКС у којој је изразио став - да трошкови обраде кредита не могу бити саставни део елемената уговора о кредиту, не спречава банке да ту одредбу унесу у уговор, али да је морају предочити грађанину.
krediti Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"У том случају, ако ја као грађанин прихватам такве услове - уговор је закон за странке", указао је Милојевић истичући да "банке не могу на основу интерних и банкарских прописа да улазе у елементе уговора".

Упитан у Палати Србија да појасни одлуку ВКС којом је по захтеву за ревизију укинуо правоснажну пресуду којом је клијент био обавезан да банци плати накнаду за обраду кредита и наложио да се понови поступак, Милојевић је указао да се та одлука односи на један предмет, његово чињенично стање и његову правну ситуацију.

"У тој пресуди, изражен је став једног већа ВКС да трошкови обраде кредита не могу бити саставни део елемената уговора, у складу са Законом о облигационим односима у којем је тачно наведено који су обавезни елементи уговора. То међутим не спречава банке да ту одредбу унесу у уговор", навео је Милојевић. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести