"Банкер": Табаковић најбољи светски и европски гувернер

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, добитник је годишњих признања за најбољег гувернера на глобалном нивоу и за најбољег европског гувернера, која додељује британски магазин "Банкер“, саопштено је из НБС.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Овај месечник, који је део "Фајненшел Тајмс“ групе, сваке године у јануару доделом награде "Централни банкар Године“ одаје признање челницима централних банака који су са највећим успехом допринели подстицању раста и стабилизацији економија својих земаља.

"Велико је задовољство примити вест о оваквој награди од тако угледног и утицајног часописа. Али задовољна сам, пре свега, јер захваљујући резултатима нашег рада грађани Србије боље живе, лакше могу да планирају свој живот и послове, а привредници имају предвидиве и подстицајне услове за пословање", изјавила је гувернер Табаковић овим поводом.

"И без признања и похвала ја могу једино овако како сам радила и до сада - у најбољем интересу свих, јер је НБС институција која мора да у мозаик сложи све појединачне интересе. И убудуће ће сви наши напори бити усмерени ка очувању постигнуте стабилности, стабилној и здравој економији и финансијском сектору, и изнад свега даљем унапређењу животног стандарда наших грађана", поручила је гуверенер НБС.

Признање се додељује на основу одлуке редакције тог магазина и анкете спроведене међу банкарима и економистима, и додељује се на глобалном нивоу, као и за Европу, Северну и Јужну Америку, Азију-Пацифик, Блиски Исток и Африку.

У образложењу "Банкера" за доделу признања гувернеру Јоргованки Табаковић наведено је да се налази на челу Народне банке Србије од 2012. године, и да је током тог периода радила на јачању банкарског система земље и спроводила монетарну политику којом је ублажена инфлација и подржана како домаћа тражња, тако и раст банкарских кредита.

"Данас је банкарски систем Србије високо ликвидан, профитабилан и добро капитализован, у великој мери захваљујући политикама и надзору НБС. Према подацима Међународног монетарног фонда (ММФ), у првој половини 2019. године показатељ адекватности капитала овог сектора био је изнад 22 одсто, док су кредити привреди расли по стопи од 10 процената годишње", пише британски магазин.

Додаје да је томе допринела експанзивна монетарна политика и све веће поверење у српску привреду, као резултат доброг управљања НБС и владиних институција, и да се "може аргументовано тврдити да је унапређени квалитет активе банкарског сектора Србије одиграо важнију улогу у достизању овог резултата".

"У тој области, НБС је, под вођством госпође Табаковић, остварила једно од својих најзапаженијих постигнућа. Током 2019. године учешће проблематичних кредита се кретало на нивоу од око 5,0 посто у односу на 22 одсто из 2015. Овај нагли преокрет у великој мери је заслуга рада НБС, која је, у оквиру шире Стратегије за решавање проблематичних кредита, између осталих мера, у банкарски систем увела унапређење рачуноводствених стандарда и процене колатерала, са великим успехом".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести