Агонија на тржишту нафте, барел “брента” пао на 16 долара

ТОКИО: Агонија на тржишту нафте не престаје јер је пад цена настављен и данас, а удару није одолела ни северноморска нафта “брент” чија је цена пала на најнижи ниво од 1999. године.
nafta
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Цена једног барела “брента” је током ноћи потонула на трговању на европској Интерконтиненталој берзи за 24 посто на 15,98 долара, а јутрос у 4:32 часа по ГМТ северноморска нафта је тргована за 16,63 долара по барелу, преноси Ројтерс.

Цена фјучерса америчке “лаке” нафте WTI за јунску испоруку такође се спустила за 68 центи, или 6,0 процената, на 10,89 долара за барел.

Тржиште “црног злата” је под незапамћеним притиском услед превелике понуде док је тражња драматично пала за свим врстама горива, од бензина до горива за авионе, због глобалне блокаде привредних активности узроковане пандемијом коронавируса.

Последња два дана остаће упамћена као најтурбулентнија у историји трговања нафтом, имајући у виду да је у понедељак забележен догађај без преседанакада је цена фјучерса WTI нафте за испоруке у мају, први пут икада, отишла у минус од 37 долара.

Цене нафте су ове године пале за око 80 процената, пошто се пандемија проширила по целом свету усмртивши готово 180.000 људи.

Суноврат нафте је поткопао и финансијска тржишта, што по мишљењу светских економиста гура планету ка потенцијално најгорем економском слому од Велике депресије 1930-их.

Пандемија Ковид-19 је узроковала пад тражње за горивом за отприлике 30 одсто широм света. 

Енергетске компаније у Сједињеним Државама имају проблем с вишком нафте коју немају где да складиште јер су танкери и резервоари напуњени готово до врха.

Америчке залихе сирове нафте порасле су за 13,2 милиона барела у седмици закључо са 17. априлом, на 500 милиона барела, према подацима Америчког института за нафту, објављеним у уторак. 

Аналитичари су предвиђали раст залиха од 13,1 милиона барела. Званични подаци владе САД-а о залихама требало би да буду објављени данас.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести