Агрокор ће распродати део имовине, на листи низ компанија

ЗАГРЕБ: Агрокор планира да прода низ својих предузећа како би смањио свој дуг од 56 милијарди куна (7,4 милијарде евра), објављено је данас у седишту хрватског концерна где је ванредна управа представила план пословања до 2020. године.
agrokor
Фото: EPA/Antonio Bat

Малопродаја у саставу концерна биће подвргнута значајном реструктурирању, сектор прехране ће наставити да расте и оптимизира добит пре камата, опорезивања, депрецијације и амортизације (ЕБИТДА), пољопривреда ће реализовати приносе из ранијих капиталних инвестиција, док ће имовина Агрокор Портфолио Холдингса (АПХ) бити распродата, а запослени Агрокора д.д. премештени у основне делатности, према данас представљеном плану одрживости за Агрокор.

Како извештава Пословни дневник, највећим променама ће бити подвргнута малопродаја, коју чине Меркатор, Конзум, Велпро, Тисак, као и пословање у БиХ. План предвиђа свођење пословања на примерену величину, елиминацију неосновног пословања и "непопустљиво" фокусирање на реструктурирање, поручио је на конференцији за медије ванредни повереник Анте Рамљак са саветницима.

До 2021. године, како се предвиђа планом, приходи у сегменту малопродаје биће смањени за 8,0 посто у односу на 2016, а у истом периоду ЕБИТДА требало би да порасте за чак 338 посто, са 50 на 218 милиона куна (29 милиона евра).Такође се очекује да ће малопродаја између 2018. и 2021. генерисати 784 милиона евра слободног новчаног тока. Трошак реструктурирања малопродаје процењује се на 14 милиона евра.

Пословна група Прехрана, коју чине четири делатности – пића, смрзнута храна, уља и месо и 21 правни субјект међу којима су и Јамница, Сарајевски Кисељак, Ледо, ПИК Врбовец и други, наставиће раст и притом оптимизовати ЕБИТДА. Та делатности, према подацима ванредне управе, чинила је 64 посто укупне реализиране ЕБИТДА Агрокора у 2016. години.

Реализацијом плана у сегменту Прехране до 2021. приходи би у односу на 2016. требало да порасту за око 14 одсто, ЕБИТДА за 24 посто, а очекује се да би тај сегмент у том раздобљу могао да генерише 470 милиона евра слободног новчаног тока. Трошак реструктурирања Прехране процењује се на осам милиона евра.

Пољопривреда, коју чине три компаније (Беље, Вупик и ПИК Винковци), које заједнички контролишу више од 32 хиљаде хектара обрадивих површина у источној Хрватској, од чега је 95 посто у државном власништву, реализоваће приносе из прошлих капиталних инвестиција и усредсредиће се на генерисање ЕБИТДА кроз консолидацију пословних активности и побољшање учинковитости производње.

Од 2005. до данас у тај сегмент је уложено 380 милиона евра властитих средстава, и како се наводи у плану одрживости, те делатности осигуравају преко потребна радна места у неразвијеном подручју источне Хрватске и индиректно играју значајну улогу у владиној стратегији осигурања снабдевања храном.

Реструктурирање сегмента пољопривреде резултирало би 15 посто мањим приходима 2021. године у односу на 2016., али и за 74 посто вишом ЕБИТДА.Очекује се да ће Пољопривреда у том раздобљу генерисати 155 милиона евра слободног новчаног тока, а трошкови реструктурирања процењени су на два милиона евра.

Сегмент АПХ-а обухвата 80 друштава ван основне делатности Групе, као што су путовања, угоститељство, енергетика итд., а чине га предузећа попут Адриатица.нет, Карисма Хотелс Адриатиц, Загреб Плакат, Пројектградња, Солана Паг, Поликлиника Авива и друге, као и 201 некретнина. У склопу АПХ-а је и 16 неактивних (фиктивних) друштава.

Имовина АПХ, као се наводи у плану, биће распродата, а од тога се очекује 40 милиона евра слободног новчаног тока у периоду од четири године према конзервативном сценарију, а планира се и смањење износа најамнина као и раскид неповољних најмова.Запослени Агрокора д.д. као кровног друштва биће пребачени у основне делатности, при чему ће се компанија убудуће фокусирати на централне функције, реструктурирање и продају неосновне имовине, преноси Пословни дневник.

Тодорић: Рамљаково спасоносно решење - чиста демагогија

Бивши председник Управе Агрокора Ивица Тодорић рекао је да у плану одрживости тог концерна, који је данас представио ванредни управник Анте Рамљак, нема ничега осим демагогије и погодовања интересним групама.

Он је у поруци коју је објавио на свом блогу најавио кривичну пријаву против одговорних за криминал у Агрокору "који добија застрашујућу димензију", јавља Хина.

Тодорић је прозвао Рамљака и премијера Андреја Пленковића да из свега покушавају да се изваде немуштим одговорима.

"Премијер је притом хрватским грађанима објаснио како пате од колективне амнезије. Господине премијеру, људи памте и сами стварају закључке, немојте их потцењивати", истака је.

Ванредни управник Рамљак пак, додаје, на данашњој презентацији нуди ''спасоносно решење'' у којем, тврди Тодорић, нема апсолутно ничег осим демагогије и наставка погодовања интересним групама.

"Решења су више него добра, најпре ће имати минимални раст како би свему умањио вредност, а онда ће, транспарентно и веродостојно као и до сада, у бесцење распродати компаније и њихову имовину. Баш као што сам и предвидео - криминал у Агрокору добија застрашујућу димензију, а одговори на питања о рол ап-у, те улози Медисон Пасифика иза којих се крију одговори и открива стварна размера пљачке и даље се циљано прећуткују", наглашава Тодорић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести