Акције пале, евро стабилан, на светским берзама злато све сјајније

СИДНЕЈ: Азијске акције су данас склизнуле са највишег нивоа у последњи шест месеци јер су кинеско-америчке тензије нагризле оптимизам који је на тржиштима владао ове недеље, евро се задржао према долару на 21-месечном максимуму, а цена злата се приближава рекордном нивоу.
zlatne poluge zlato
Фото: pixabay.com

У фокусу инвеститора је било трговање валутама, при чему је евро достигао највишу вредност од краја 2018. Под утицајем договора лидера Европске уније о фонду за опоравак, јавља Ројтерс.

Јединствена валута је закључена на азијском трговању на 1,1611 долара, ојачавши за 1,6 процената на недељном нивоу, док је истовремено дошло до распродаје долара, који је ове недеље пао за 1,4 посто у односу на корпу валута.

Доларски индекс се спустио на 94,645 поена и на путу је да забележи пету узастопну седмићу губитка.

На тржиштима капитала је завладала зебња пошто је Пекинг обећао да ће истом мером узвратити Вашингтону који је наложио затварање кинеског конзулата у Хјустону, што је изазвало спекулације да би трговински споразум између две државе могао да буде у опасности.

Кинеско министарство иностраних послова саопштило је да је, као меру одмазде, дало налог Сједињеним Државама да затворе свој конзулат у Ченгдуу, известила новинска агенција Синхуа.

То је резултирало падом кинеског индекса најликвиднијих акција за 2,9 одсто, мада на недељном нивои још увек бележи добитак од 0,5 процената.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција, MSCI, без јапанских, потонуо је за 1,3 посто, смањивши свој недељни добитак на 0,6 процената. Токијска берза је због празника била затворена.

На Вол Стриту се индекс фјучерса Е-Мини С&П 500 спустио за 0,15 посто, европски термински индекс ЕУРОСТОКС50 је пао за 1,0 проценат, а лондонски термински индекс ФТСЕ је потонуо 0,9 одсто.

Раст броја незапослених у САД, дебата у Конгресу о новом пакету стимулативних мера, и информације да се Епл суочава са истрагама у више савезних држава по питању заштите потрошача пољуљале су расположење на Њујоршкој берзи.

Тако је индекс Дау Џонс закљуцен ноћас у минусу од 1,31 посто, С&П 500 је пао за 1,23, а Насдак за 2,29 процената.

Све то је утицало да злато, као сигурно уточиште, још јаче заблиста у очима инвеститора. Овај племенити метал је закључио трговање на ценовном нивоу од 1.886 долара по унци, ојачавши за недељу дана за 4,2 процента, на највиши ниво од септембра 2011, и све је ближи историјском ценовном рекорду од 1.920 долара по унци.

Цене нафте нису бележиле знатније кретање. Фјучерси северноморске нафте “брент” су порасли за 16 центи на 43,47 долара за барел, а америчка WTI нафта је ојачала за девет центи на 41,16 долара по барелу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести