Акције Тесле од децембра у индексној корпи S&P 500

ЊУЈОРК: Акције Тесла ће од 21. децембра бити укључене у индекс Њујоршке берзе S&P 500, саопштила је компанија S&P Global.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Произвођач електричних возила Тесла, који према процена вреди сада више од Тојоте, Дизнија и Кока-Коле, има тржишну капитализацију од скоро 387 милијарди долара, извештава портал ЦНН Бизнис.

Да би се квалификовала за улазак у индексну корпу S&P 500, компанија мора да има седиште у Сједињеним Државама, да капитализује на тржишту најмање 8,2 милијарде долара, да буде високо ликвидна и да најмање 50 посто њених акција буде доступно јавности на тржишту капитала.

Услов за уврштење је такође да је компанија исказала позитиван финансијски резултат у последњем кварталу и да је била профитабилна током четири узастопна тромесечја уназад.

Ова вест је катапултирала акције Тесле на трговању након затварања берзе. За само неколико минута цена Теслиних акција је скочила за 12 посто, подижући тржишну капитализацију компаније за 40 милијарди долара.

Тесла је у октобру пријавио највећи квартални профит до данас. У трећем тромесечју је зарадио 874 милиона долара, не рачунајући ванредне ставке, што је за 156 процената више у односу на прошлу годину и пети узастопни квартални раст компаније.

Овај произвођач електричних аутомобила, у власништву Илона Маска, замениће једну компанију у индексу S&P 500, а информације о томе чије ће место заузети биће објављене накнадно, навели су из компаније S&P Global.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести