Банке у региону све чешће мењају власнике

Протеклу седмицу обележиле су две финансијске трансакције у региону. Мађарска ОТП банка је окончала поступак куповине Војвођанске банке и постала њен стопостотни власник.
ZGRADA_OTP_BANKE
Фото: Dnevnik.rs

Један од најбогатијх људи у суседној земљи Шандор Чањи није крио задовољство што је трансакција успешно оконачна. Ни домаћи бизнисмени нису седели скршених руку. АИК банка, односно бизнисмен Миодраг Костић, постала је већински власник Горењске банке у Словенији, и то с уделом од 75,99 одсто. Након окончања поменутих трансакицја ни један ни други бизнисмен нису крили задовољство обављеним послом, а планови су им исти: ширење и јачање у региону.

Шта од регионалних банака могу очекивати клијенти?

„Мислим да је то добра тактика јер власницима омогућује да имају  мање трошкове – самим тим, банке су у прилици да клијентима понуде услуге под повољнијим условима“, објашњава међународни консултант Милан Ковачевић.

„Што банке покривају веће тржиште, то је већа шанса да се финансијске трансакције обављају унутар банке и самим тим и трошковиви су нижи. Не треба заборавити да су трошкови најмањи код глобалних банака. Ја се надам да ће нека од њих доћи и на наше тржиште.“

АИК банка је постала убедљиво највећи власник Горењске када је Упарвни одбро компаније „Сава” пре три дана одобрио преузимање. С обзиром на то да су већ имали 20,99 одсто, лако су стигли и до већег удела. На продају су понуђене и акције које су имали „Телеком Словеније”, „Искрател” из Крања те осигуравајућа кућа „Триглав”.


Конкурениција била јака

Главни конкуренти за преузимање Горењске банке били су фондови, и то „Квантум стратеyик партнер”, иза којег је Џорy Сорош, и „Аполо фонд”. Потоњи су нам познати и није први пут се појављују да пазаре у региону. Пре две године били су најозбљнији кандидат за куповину „Телекома Србија”, односно за удео од 58 одсто нудили су 1,2 милијарду евра. Као што знамо, понуда није наишла на одобравање.


У АИК банци кажу да су након преузимања већинског власништва у Горењској банци корак ближе да се позиционирају као једна од водећих банака у југоисточној Европи. Стратегија ширења у банкарству треба да допринесе ширењу привредних активности и на друге секторе у региону.

Осим Горењске банке, Миодраг Костић је власник АИК банке и Алфа банке, која данас послује под старим именом ЈУ банка.

Банкрски потрфолио ОТП-а је знатно већи: осим банке у матичној земљи и у Србији, они имају своје куће у Црној Гори, Хрватској, Румунији, Словачкој, Бугарској, Украјини и Русији.

Спајање ОТП-а и Војвођанске банке треба да се оконча током 2019.

Први човек ОТП групе Шандор Чањи најавио је да ће спајањем двеју банака клијенти имати лакши приступ филијалама и побољшан квалитет услуга.      

Д. Вујошевић 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести