Берза у САД изгубила 1.700 милијалрди долара вредности за само два дана

ЊУЈОРК: Акције у индексној корпи S&P 500 изгубиле су око 1.737 милијарди долара вредности за само два дана масовне распродаје на Волстриту, извештава CNBC позивајући се на податке компаније "S&P Dau Džons" која израчунава вредност тих индекса.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Бенчмарк индекс акција S&P изгубио је јуче 810 милијарди долара вредности, након губитка од 927 милијарди долара дан раније, објавио је виши аналитичар за индексе у тој компанији Хауард Силверблат.

Према подацима компаније "S&P Dau Džons", вредност акција је пала за 2.138 милијарди долара са рекордног нивоа на ком су биле прошле среде, јер су инвеститори кренули у распродају како би се решили ризичних актива услед све већег страха од успоравања глобалног раста због смртоносног коронавируса.

Дводневни губитак индекса S&P 500 износио је 6,3 одсто, што је његов највећи пад од августа 2015. године, када је кинеска влада девалвирала јуан због трговинског рата са САД-ом.

Индустријски индекс Дау Џонс је у уторак потонуо за додатних 900 поена након што је у понедељак изгубио невероватних 1.000 бодова, док је техолошки Насдак Композит јуче ослабио за 2,8 процената, придруживши се тако индексима S&P 500 и Дау Џонсу који у овој години бележе негативан резултат.

Приноси на америчке обвезнице су такође опали пошто инвеститори траже сигурнију имовину за своја улагања. Принос на референтну 10-годишњу обвезницу спустио се на рекордни минимум од 1,32 процента.

Ширење коронавируса, који је заразио више од 80.000 и убио више од 2.700 људи, изазвало је цунами на тржиштима капитала. Компаније попут Епла, Најкија, Јунајтид Ерлајнса и Мастеркарда издале су упозорења о утицају коронавируса на њихове зараде.

Инвеститори на Волстриту у све већем броју продају акције произвођача чипова, који се у великој мери ослањају на приходе из Кине, јер постаје све очигледније да ће прекид у добављачком ланцу потрајати све док се епидемија не обузда.

Здравствени званичници из америчког Центра за контролу болести саопштили су у уторак да ће се коронавирус "вероватно" проширити и по Сједињеним Државама, и да америчка јавност треба да се "припреми за претпоставку да ће ситуација бити лоша", наводи CNBC.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести