Бритиш Петолеум подиже дивиденду упркос паду профита од 21%

ЛОНДОН: Одлазећи главни извршни директор Бритиш Петролеума (БП), Боб Дадли, пристао је да повећа износ дивиденде за акционаре упркос оштром паду профита компаније у 2019. години, пошто се припрема за одлазак у пензију након деценије проведене на челу британског енерегетског дива.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

Добит БП-а на нивоу целе 2019. године пала је за 21 одсто на 10 милијарди долара (7,7 милијарди фунти) у односу на 12,7 милијарди долара забележених годину раније, а услед слабљења цена нафте и гаса, извештава Гардијан.

Посустајање цена на глобалном тржишту нафте погодило је профите компанија широм ове индустрије. Глобална цена нафте је износила 2019. године у просеку 64,36 долара за барел, што је знатан пад у односу на просечну цену из претходне године када је била незнатно изнад 71 долара по барелу.

Цена "црног злата" је ове недеље потонула на испод 55 долара за барел због страха инвеститора да би епидемија коронавируса у Кини могла да подрије економски раст те земље, која је велики светски потрошач енергије.

Главни финансијски директор БП-а, Брајан Гилвари, изјавио је да очекује да ће се вирус економски одразити на пад укупне светске тражње за нафтом за 300.000 до 500.000 барела нафте дневно.

Чланице Организације земаља извозница нафте су се због тога договориле да одрже хитан састанак на којем ће разговарати о додатном смањењу производње како би подржале цене нафте.

Упркос неизвесним перспективама везаним за кретање цена "црног злата", инвеститори БП-а ће кући однети зараду од 10,5 центи по акцији за последњи лањски квартал, што је за 2,4 одсто више него у истом периоду 2018.

Гилвари је рекао да БП може да приушти повећање дивиденде акционарима, јер је компанија на путу да повећа ток готовине, да смањи дуг и распрода нафтне и гасне активе вредне 15 милијарди долара до половине следеће године.

Акција БП-а порасла је на трговању у Лондону за 4,5 процената, на 473 пенија, након објаве те информације.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести