Цена нафте пала због нервозе на тржишту уочи састанка ОПЕК+

СИНГАПУР: Цене сирове нафте пале су данас на азијском трговању услед нервозе инвеститора уочи састанка групе ОПЕК+, на којем би требало да се одлучи да ли ће бити настављено ограничење производње с циљем уравнотежења понуде и тражње на глобалним тржиштима.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Цена фјучерса северноморске нафте Брент за јануарску испоруку, чије се уговарање за тај месец завршава данас, пала је за 46 центи или 1,0 посто, на 47,72 долара за барел. На знатно активнијем трговању Брентом, за испоруку у фебруара, цена је износила 47,83 долара за барел, што је мање за 42 цента у односу на претходну трговинску сесију.

Фјучерси америчке WТИ нафте за јануар појефтинили су за 48 центи или за 1,1 проценат, на 45,05 долара за барел, извештава Ројтерс.

Ипак, цене оба типа нафте су у новембру ојачале за преко 20 одсто, што је њихов највећи месечни раст од маја, подстакнут надом да ће три обећавајуће вакцине против коронавируса ограничити ширење епидмије и тако подржати тражњу за горивом.

Аналитичари и трговци се такође надају да ће Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и савезници, укључујући Русију - група названа ОПЕК+, одложити повећање производње нафте планирано за наредну годину пошто је други талас Ковида-19 подрио глобалну потражњу за горивом.

ОПЕК+ је раније најавио да ће повећати пумпања за два милиона барела дневно (бпд) у јануару, што је количина од око 2,0 посто глобалне потрошње, након овогодишњег рекордног смањења испорука.

Група је одржала прелиминарну рунду разговора у недељу, али још није постигла консензус о политици производње нафте за 2021. годину уочи главних састанака најављених за данас и сутра, рекла су Ројтерсу четири извора из ОПЕК+ групе.

Изостанак договора о наставку смањења производње, који би се одразио на пад цене на спот трговању за пет долара по барелу, додатно би допринео колебању краткорочних цена, процењују аналитичари.

Очекује се да ће зимски талас инфекција смањити глобалну тражњу за нафтом за три милиона барела на дан, додали су експерти.

Компанија АНЗ је проценила да би суфицит на тржишту нафте могао да достигне између 1,5 милиона до три милиона барела дневно у првој половини 2021, ако ОПЕК+ не продужи са ограничењем производње.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести