Цене нафте на низбрдици, брент на најнижем нивоу од октобра

ЊУЈОРК/ЛОНДОН: Цене нафте наставиле су данас пад спустивши се испод 60 долара први пут у готово три месеца, пошто су информације о расту броја жртава од кинеског коронавируса и о томе да је све више компанија приморано да обустави рад појачало очекивања да ће тражња за "црним златом" успорити.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Сверноморска нафта "брент" пала је за 1,79 долара или 2,95 одсто, на 58,90 долара по балеру јутрос у 9:03 часова по ГМТ, што је њена најнижа вредност од краја октобра, извештава Ројтерс. Цена "брента" је последњи пут била испод 60 долара 1. новембра.

Америчка "лака" нафта ВТИ је потонула за 1,63 долара, или три одсто, на 52,55 долара.

Министар енергетике Саудијске Арабије, принц Абдулазиз бин Салман Ал-Сауд, изјавио је данас да Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) са њени савезници са Русијом на челу могу да помогну у уравнотежењу цена на нафтним тржиштима, као одговор на било какве поремећаје тражње.

Он је додао да Краљевина, која је фактички лидер ОПЕК-а, прати развој догађаја у Кини и да је уверен да ће нови вирус бити обуздан.

Тржиштима "првенствено управљају психолошки фактори и крајње негативне процене које су прихватили неки актери на тржишту, упркос врло ограниченом утицају (вируса) на глобалну тражњу за нафтом", рекао је министар.

Принц Абдулазиз је као пример навео да избијање вируса САРС 2002-2003. године није довело до знатног пада тражње за нафтом.

Нафта "брент", која представља светску ценовну референцу за "црно злато", пала је за скоро 14 процената откако је забележила рекордан ниво изнад 68 долара по барелу на врхунцу тензија између Сједињених Држава и Ирана 6. јануара. До пада је дошло упркос суноврату производње у Либиј за 75 одсто, на мање од 300.000 барела дневно, услед актуелне блокаде нафтних поља.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести