Цене нафте незнатно порасле упркос ширењу омикрона

СИНГАПУР: Цене нафте су продужиле данас вишедневни раст подстакнуте подацима да је потражња за горивом у САД-у и даље јака упркос наглом повећању броја заражених омикрон сојем корона вируса.
nafta
Фото: pixabay.com

Фјучерси северноморске нафте Брент су порасли за 24 цента или 0,3 посто, на 79,47 долара по барелу на азијском трговању у 5:02 часова по средњоевропском времену, настављајући успон четврти узастопни дан.

Цена фјучерса америчке нафте WTI ојачала је за 26 центи или за 0,3 процента, на 76,82 долара за барел седму сесију заредом, извештава Ројтерс.

„Цене нафте су током ноћи порасле захваљујући већем паду залиха сирове нафте и бензина у Сједињеним Државама него што се очекивало и смањењу нервозе због вируса“, изјавио је Џефри Халеј, виши тржишни аналитичар у брокерској кући Оанда.

Најновији подаци америчке Управе за енергетске информације (ЕИА) показују да су залихе сирове нафте пале за 3,6 милиона барела у седмици завршеној 24. децембра, што је изнад очекивања аналитичара које је анкетирао Ројтерс.

Залихе бензина и дестилата су такође пале, на изненађење аналитичара који су предвиђали раст, што указује на то да потражња за горивом остаје јака упркос рекордном броју случајева ковида-19 у Сједињеним Државама.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њихови савезници, група позната као ОПЕК+, састаће се 4. јануара како би одлучила да ли ће наставити с повећањем производње у фебруару.

Саудијски краљ Салман изјавио је у среду да је споразум групе ОПЕК+ о производњи "од суштинског значаја" за стабилност тржишта нафте и нагласио потребу да се произвођачи придржавају договора.

Глобалне цене нафте су се опоравиле за 50 до 60 посто у 2021. јер се потражња за горивом готово вратила на ниво пре пандемије, док је споразум ОПЕК+ алијансе о снажном смањењу пумпања током већег дела године неутралисао вишак понуде која је притискала тржиште.

Кина, највећи светски увозник сирове нафте, поделила је прву серију увозних квота за 2022. углавном независним рафинеријама, у укупном износу од 109,03 милиона тона, што је за 11 процената испод квоте из претходне године, рекли су извори из нафтне индустрије, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести