Цене нафте пале због пооштравања корона мера

ЛОНДОН: Цене нафте, које су протеклих дана расле услед очекивања да ће група ОПЕК+ задржати праксу смањења понуде и због вести о другој перспективној ванцини против Ковида-19, данас су пале јер је пооштравање корона мера навело инвеститоре на опрез.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Северноморска нафта Брент и америчка WТI нафта прво су забележиле раст цене за око 40 центи пре пада на негативну територију, извештава Ројтерс.

Цена Брента је склизнула за три цента или за мање од 0,1 посто, на 43,79 долара за барел на трговању рано поподне, док је WТИ нафта ослабила за пет центи или за 0,1 проценат, на 41,29 долара.

Група ОПЕК+, коју чине чланице Организацију земаља извозница нафте, Русија и други произвођачи "црног злата" изван нафтног картела, имају данас састанак министарског одбора који би могао да препоручи промену производних квота за следећу годину, а коначна одлука о томе би требало да буде донета на састанку министара 30. новембра и 1. децембра.

ОПЕК+ је смањио прогнозе раста потражње за нафтом за 2021. годину, према поверљивом документу у који је увид имао Ројтерс, што иде у прилог аргументу о строжој политици производње у следеће године.

Брент и WТI нафта су забележиле раст цена за више од 10 посто у последњих шест дана након што је Фајзер саопштио да је ефикасност његове вакцина против Ковида већа од 90 процената. Цене су додатно ојачале ове недеље када је друга фармацеутска компанија, Модерна,објавила да је њена вакцина ефикасна 94,5 посто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести