Динар није био овако јак још од 2014.

НОВИ САД: Притисци ка јачању динара на домаћем девизном тржишту и јачање домаће валуте последњих дана су, готово у целости, резултат повећаног поверења страних инвеститора који свој новац у знатнијем износу улажу у дугорочне динарске обвезнице Републике Србије, поручује Народна банка Србије.
Menjačnica Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Током претходних дана, нерезиденти су у већем износу продавали девизе и куповали динаре да би их инвестирали у државне хартије Србије, која је у потпуности трансформисала своје економске показатеље у позитивном смеру, наводи се у саопштењу НБС-а. На тај начин, како се додаје, инвеститори су показали поверење у перспективе даљег развоја наше земље на одрживим економским основама.

Званични средњи курс динара према евру јуче је износио 117,9097, што је највиша вредност домаће валуте према евру у последње четири и по године, тачније од 1. септембра 2014.

Динар је од почетка године ојачао према евру 0,2 процената.

Након уобичајених сезонских депрецијацијских притисака у јануару, када је НБС интервенисао на страни продаје, током осталих месеци 2019. настављају се интервенције на страни куповине девиза и ублажавања прекомерног јачања динара, услед константних апрецијацијских притисака присутних током последње две године, истичу из НБС-а.

Додају да притисци на јачање динара у овом периоду имају структурни карактер – резултат су бољих показатеља домаће економије, пре свега повећаних дугорочних, страних директних и портфолио инвестиција, као и раста извоза и појачаног девизног прилива по основу туризма.


Куповина евра

У циљу одржања релативне стабилности на домаћем девизном тржишту, која је веома важна за домаћу економију, односно ради смањења прекомерних краткорочних осцилација девизног курса, НБС последњих дана појачано интервенише куповином девиза.

Од почетка године, закључно с 3. јуном, НБС је у нето износу купио 250 милиона евра – купио је 380 милиона евра и продао 130 милиона – а интервенције куповином девиза су настављене и јуче.


На тај начин, НБС домаћим привредницима омогућава пословни амбијент који карактерише извесност пословања, доприноси одржању конкурентности домаћег извоза као важном покретача раста наше економије, и уз то повећава девизне резерве, јачајући тако отпорност на потенцијалне шокове из међународног окружења. Од априла 2017, само по основу интервенција на девизном тржишту НБС је допринео повећању девизних резерви за више од 2,9 милијарде евра, наводи се у саопштењу.

НБС напомиње такође да је на јучерашњој аукцији седмогодишњих динарских хартија од вредности тражња инвеститора, углавном нерезидентних, била готово четири пута већа од планираног износа продаје.

Продато је 26,7 милијарди динара обвезница по каматној стопи од 4,37 одсто, што је смањење цене финансирања државе чак 13 базних поена у односу на претходну аукцију тих обвезница с почетком маја, односно чак 20 базних поена ниже у односу на цену по којој је та обвезница иницијално емитована почетком године.

Д. В.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести