Долар сачувао добитке уочи обраћања председника ФЕД-а

ЊУЈОРК: Долар је данас углавном остао стабилан према главним ривалским валутама уочи годишњег скупа Федералних резерви у Џексон Холу, од којег трговци ишчекују нове податке о стању здравља глобалне економије и смернице о даљој америчкој монетарној политици.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Тржишни сентимент према долару се донекле побољшао захваљујући охрабрујућим подацима о пословној активности и продаји кућа у САД, али још увек постоји забринутости да ће бити потребно додатно монетарно ублажавање како би се наставио економски раст, извештава Ројтерс.

Реакција валута на америчко одобрење лечења корона вируса крвном плазмом од опорављених пацијената била је млака, јер већина инвеститора чека званичне вести о поузданој вакцини.

На финансијским тржиштима се такође с нервозом прате кинеско-амерички односи, пошто дипломатски спор председника Доналда Трампа с Кином не показује знаке смиривања, додаје Ројтерс.

Америчка валута је остала стабилна према евру на 1,1795 долара, задржавши добитке остварене крајем прошле недеље.

Британска фунта се јутрос трговала за 1,3092 долара, а према јединственој валути еврозоне на нивоу од 90,11 пенија за евро.

Према швајцарском франку, долар је такође сачувао добитак од 0,5 посто забележен у петак, и трговао се за 0,9126 швајцарских франака.

Јапански јен је остао стабилан према долару на нивоу од 105,87 јена и практично није реаговао на спекулације о здравственом стању премијера Шинза Абеа који је јутрос примљен у болницу.

Председник Федералних резерви Џером Пауел ће говорити о монетарној политици САД-а у четвртак, на дан отварања годишњег симпозијума ФЕД-а Канзас Ситија.

Ове године, састанак ће због пандемије Ковид-19 бити одржан онлајн а не у ловачко-риболовачком ризорту Џексон Хол, у Вајомингу.

Квантитативно ублажавање које је ФЕД до сада применио, преплавило је финансијска тржишта с вишком ликвидности вршећи притисак на долар.

Прошле недеље, доларски индекс је према корпи шест главних валута пао на најнижи ниво у више од две године.

Према последњим подацима, јутрос је износио 93,218 поена, што је незнатна промена у односу на петак.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести