Ђорђевић са Топилином о Споразуму о социјалној сигурности

МОСКВА: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је данас у Москви са руским колегом Максимом Анатолаевичем Топилином о тексту Административног споразума за примену Споразума о социјалној сигурности између Србије и Русије који је потписан 19. децембра прошле године.
Đorđević i Topilin Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Имао сам посебну жељу да, као министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, после неколико година преговора коначно ставим тачку на Споразум о социјалној сигурности, јер је он веома важан за наше две земље. Сада је важно да наредним кораком омогућимо његову примену и верујем да ћемо до краја године свим грађанима Србије и Русије омогућити да остваре своја права, без обзира у којој земљи раде", рекао је Ђорђевић.

Он је навео колико је важан Споразум, јер регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, и то право на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију.

„Када потпуно усагласимо све тачке Администратиног споразума, радници који раде у Србији и Русији, имаће право на давања у случају повреде на раду и професионалне болести, али и право на накнаду погребних трошкова. Споразум ће се примењивати и на осигуране случајеве настале пре његовог ступања на снагу, што подразумева да ће наши грађани остварити право на пензију за године рада још из времена СФРЈ. Сматрам да је Споразум посредни стимуланс за све инвеститоре из Русије да дођу у Србију и дубоко верујем да ће до тога у најскорије време и доћи“, рекао је Ђорђевић након састанка са Топилином.

Ђорђевић је руског колегу Топилина, упознао о најновијој мери Владе Србије да промени демографску слику Србије, доношењем Стратегије подстицања рађања.

"Србија по узору на Русију, може да примени мере и усклади их са српским Законом о финансијској подршци породицама са децом. Упознат сам са резултатима који су код вас и више него позитивни и последњих 10 година имате много бољу демографску слику и већи број деце. Србија и Русија кроз историју имају много сличности, а самим тим и по демографској слици, иако је Србија знатно мања, верујем да ваша пракса и искуство могу много допринети да се позитиван раст наталитета за коју годину види и у Србији“, рекао је Ђорђевић. 

Топилин је упознао Ђорђевића са конкретним мерама за подстицај рађања, које се примењују и данас у Русији, а дале су конкретне резултате и Русија данас има много већи број породица са више деце у последњих неколико година.Ђорђевић је захалио Топилину на вишегодишњој подршци Русије на очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије као и на све интензивнијој сарадњи два ресорна министарства.

Ђорђевић и Топилин усагласили су конкретне кораке за будућу сарадњу два министартсва, како из ресора социјалне политике тако и сектора рада.Министар Ђорђевић се у разговору са Топилином осврнуо на традиционално добре и пријатељске односе Србије и Русије, посебно када је реч о стратешки важним питањима, што како је рекао, потврђују и чести сусрети двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести