Драшковић би да преузме „Агрокоров” бизнис у Србији

Председник Пословног система „Свислион–Таково” Родољуб Драшковић јавно је понудио власнику хрватског „Агрокора” Ивици Тодорићу и Влади Србије да преузме управљање „Агрокоровим” фирмама у Србији, а да на крају санације, која не би трајала дуже од пет година, добије 35 одсто удела у власништву тих предузећа.
Merkator u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ваља подсетити на то да „Агрокор” у Србији поседује трговински ланац „Меркатор С” и производне компаније „Фриком”, „Дијамант”, „Мивела” и „Кикиндски млин”.Такву понуду бизнисмен Родољуб Драшковић изнео је јавно, али, како је изјавио за „Дневник”, о њој није разговарао нити с Тодорићем нити с Владом Србије.

"До сада нисам водио разговоре ни с Ивицом Тодорићем ни с Владом Србије, нити ми је познато да ли су дефинисали модел решавања, реструктурирања и финансијске консолидације пословног система „Агрокор” у Србији. Економске чињенице говоре да би се у случају пропадања пословног система „Агрокор” у Србији причинила огромна штета привреди Србије. Додаје да деценијско искуство његове компаније и тима који заједно с њим управља и води пословни систем „Свислион–Таково” има гаранције за упешну реализацију тог пројекта", објашњава за наш лист Драшковић.

На крају 35 одсто удела
Бизнисмен Родобуљ Драшковић тврди да пословни систем „Свислион–Таково” има изграђен највиши ниво пословног партнерства с привредом и банкама које послују у Србији." Наша понуда је отворена, уз јасне услове да преузмемо на управљање и руковођење без ограничења, а у складу са законским прописима и да пословном систему „Свислион–Таково” на крају мандата припадне 35 одсто удела у капиталу пословног система „Агокор Србија”", закључује Драшковић.

На питање како би решио проблем у „Агрокору”, Драшковић одговара да би први пројектни задатак био реорганизација пословања пословног система „Агрокор” у Србији, која би обезбедила високу стопу пословне добити у предузећима, чиме би се створили услови за измирење дуговања, како банкама , тако и добављачима.

"Пројекат реструктурирања подразумева рационализацију трошкова пословања на свим нивоима. Финансијском консолидацијом обртног капитала у индустрији и рационализацијом трошкова пословања обезбедили би се услови за њихово успешно пословање. Финансијском консолидацијом обртног капитала у трговини и рационализацијом трговачке мреже створили би се услови за уредно измирење обавеза према добављачима. Формирали би се саветодавни одбори поверилаца и у сарадњи с њима решили бисмо питање терета дуговања", истиче Драшковић.

Он наглашава да његов пословни систем „Свислион–Таково” располаже високопрофесионалним, стручним и најспособнијим тимовима у Србији из области прехрамбене технологије и трговине, а да у пословном систему „Агрокор” ради значајан број стручњака, како у индустрији, тако и у трговини, који су оспособљени у пословном систему његове компаније и на које рачуна уколико дође до договора с хрватском компанијом.

        Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести