Држава откупила 34,58 одсто акција Комерцијалне банке

БЕОГРАД: Министарство финансија потврдило је да је држава данас откупила део акција Комерцијалне банке од Европске банке за обнову и развој и (ЕБРД) и Међународне финансијске корпорације (IFC Capitalization Fund) и прецизирала да је од њих преузела 34,58 одсто акција.
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Те две међународне финансијске институције поседовале су 34,58 одсто обичних акција Комерцијалне банке а.д. Београд и у складу са условима и ценом дефинисаном Уговором акционара из 2009. године, акције су откупљене за 217 милиона евра.

На тај начин, успешно је завршена консолидација власничке структуре у Комерцијалној банци и омогућено је Републици Србији да потенцијалном купцу понуди на продају 83,23 одсто обичних акција, а у складу са процесом приватизације који је у току, кажу у министарству.

На основу Уговора, међународне финансијске институције - акционари, имају право да продају своје уделе држави по унапред одређеној цени, те су они искористили тзв. пут опцију (пут оптион) и активирали је 26. марта 2018. године, слањем пут обавештења Републици Србији.

Држава је била у обавези да поступи у складу са уговорним обавезама.

Та транаскција уследила је након аквизиције 6,89 одсто обичних акција у власништву Сведфунд и ДЕГ која је окончана 26. јуна ове године, тако да ће Република Србија сада поседовати 83,23 одсто обичних акција Комерцијалне банке а.д. Београд, наводе у Министарству финансија.

Подсећања ради, рок за достављање обавезујућих понуда за продају Комерцијалне банке истиче 2. децембра, а у игри су, према објављеним информацијама, четири заинтересована играча: три банке - аустријска Рајфајзен, српска АИК банка и словеначка НЛБ банка и амерички инвестициони фонд Риплвуд адвајзерс, чији је власник америцки бизнисмен Тим Колинс.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести