Евро на најјачем нивоу према долару од почетка августа

СИНГАПУР: Долар се креће данас око вишенедељног минимума према корпи валута након што је председник Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел у петак наговестио да ће до повећања каматних стопа доћи касније него што се очекивало.
evro
Фото: pixabay.com

Трговци на валутним берзама преусмерили су пажњу сада на извештај о новоотвореним радним местима у САД, који треба да буде објављен у петак, како би дошли до ближих назнака о томе када би ФЕД могао да почне са смањењем програма куповине обвезница.

Олуја Ида, која је погодила нафтна поља у Мексичком заливу, подржала је цене сирове нафте и валуте изложене кретању цена "црног злата", погуравши норвешку круну на највиши ниво у последњих седам недеља, извештава Ројтерс.

Евро је на азијском трговању достигао према америчкој валути највишу вредност од почетка августа и трговао се на 1,1810 долара, а јен се мењао за 109,70 долара, што је његов најјачи ниво од прошле среде.

Очекује се да ће даље кретање долара бити ограничено на данашњој сесији на Лондонској берзи због државног празника у Великој Британији.

Америчка национална валута је почела да слаби након Пауеловог говора у Џексон Холу у петак, када је рекао да би смањење куповине обвезница могло да почне ове године. Додао је да то није директан сигнал да ће ФЕД кренути и с повећањем камата, за шта је, према његовим речима, потребно да економија "положи" знатно строжи тест.

Доларски индекс је пао за 0,4 посто након његовог обраћања и данас бележи незнатне промене осцилирајући око двонедељног минимума од 92,595 поена.

Аустралијски долар је ослабио на 0,7304 америчких долара, док је новозеландски долар, кога берзански мешетари у жаргону зову "киви", склизнуо на 0,7005 америчких долара.

Ове недеље такође треба да буду објављени подаци о индексу менаџера набавки (ПМИ) за Кину и Сједињене Државе, као и европски подаци о инфлацији, што ће пружити јаснију слику о стању глобалне економије која се на путу опоравка од корона кризе суочава с препрекама због упорног раста броја заражених делта сојем вируса ковид.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести