Евро пао према долару са тронедељног максимума

ХОНГ КОНГ: Вредност евра према долару спустила се данас са тронедељног максимума, пошто су снажни јануарски подаци о запошљавању у САД подупрли америчку валуту и јер су очекивања о показатељима о инфлацији учврстила тржишно уверење да ће Федералне резерве (ФЕД) снажније подићи камате у марту.
dolari
Фото: Tanjug (freeimages)

Јединствена европска валута пала је за око 0,14 посто на 1,1423 долара на азијском трговању, након што је у петак достигла највиши према долару од средине јануара, извештава Ројтерс.

Прошлонедељно јачање евра било је вођено најавом агресивније политике Евопске централне банке, што је навело тржишта да прогнозу вероватног тајминга за повећање каматних стопа у еврозони помере унапред.

Наиме, Клас Кнот, председник централне банке Холандије и један од чланова управног савета ЕЦБ који најгласније заговара заоштравање монетарне политике, рекао је у недељу да очекује повећање каматне стопе у четвртом кварталу ове године.

Ипак, на кретање на валутним тржиштима јачи утицај су имали бољи подаци од очекиваних о новоотвореним радним местима у САД, који су подстакли раст приноса на америчке државне обвезнице погуравши навише и долар.

Тржишни актери сада дају веће шансе да ће ФЕД подићи кључну камату за пуних 50 базних поена у марту, и умерене шансе да ће до краја године камата износити 1,5 процената. Ова очекивања би могла да буду додатно ојачана након објаве извештаја о америчкој инфлацији у четвртак.

Јапанска валута је незнатно склизнула према долару на 115,35 јена на азијском трговању, а британска фунта се мењала за 1,3521 долара, при чему је вредност обе ове валуте на средини њиховог недавног распона.

То се одразило на вредност доларског индекса према корпи шест главних валута, који је напредовао за скоро 0,1 проценат на 95,582 поена.

На крипто берзама, биткоин се трговао по цени од око 41.800 долара, након што је касно у петак скочио за 11 процената.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести