Европске акције близу рекордних нивоа

ЛОНДОН: Цене акција на европским берзама крећу се данас близу рекордних вредности, пошто инвеститори ишцекују податке о активности услужног сектора у региону.
akcije berza pixabay
Фото: pixabay.com

Оптимизам због убрзања вакцинација и слабија фунта помогли су акцијама британских компанија да остваре боље резултате од конкурената, преоси Ројтерс.

Паневропски индекс СТОКС 600 склизнуо је за 0,2 посто на трговању до 7:04 часова по Гриничу, након што је у уторак закључен на највишем нивоу од 435,26 поена. Немачки индекс ДАКС и француски КАК 40 задржали су се на непромењеном нивоу.

Индекс Лондонске берзе ФТСЕ 100, у којем доминирају извозне компаније, ојачао је за 0,3 процента јер је слабија фунта утицала на повећање износа зарада остварених у доларима, док се индекс предузећа са средњом капитализацијом попео на рекордан ниво након што је Британија кренула са увођењем Модернине вакцине против ковида-19.

Недавни дебитант на Лондонској берзи Деливеро Холдингс забележио је пораст цене акције од 2,5 процената, на 288 пенија у свом првом трговачком дану без ограничења, што значи да сада у тргоању могу да учествују и мали купци. Акције ове компаније су, иначе, изгубиле 28 посто вредности од прошле недеље када је Деливеро наступио на Иницијалној јавној понуди с ценом од 390 пенија по акцији.

Коначни показатељи о активности сектора услуга у марту у Великој Британији и еврозони требало би да буду објављени касније данас, а обновљене мере закључавањ у неколико земаља вероватно ће се одразити на опоравак услужне делатности, оцењује Ројтерс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести