ФЕД задржао референтну камату на непромењеном нивоу

ВАШИНГТОН: Федералне резерве САД су задржале референтну каматну стопу на непромењеном нивоу, али су сигнализирале спремност да почну са њеним смањењем ако буде потребно, како би заштитиле америчку економију од негативних ефеката трговинских сукоба и других претњи.
dolari pixabay
Фото: pixabay.com

ФЕД је одлучио да остави референтну камату у распону од 2,25 до 2,5 одсто, што је ниво на ком се она налази од децембра прошле године, преноси агенција АП.

У саопштењу америчке централне банке објављеном касно у среду увече, наводи се да ће због "повећаних неизвесности", ФЕД "предузимати одговарајуће кораке како би подржао експанзију".

Како пише агенција АП, саопштење је интонирано као поновљена изјава председника ФЕД-а Џерома Пауела од пре две седмице, што аналитичари тумаче као сигнал да се иде ка смањењу референтне каматне стопе.

Такође се додаје да је из саопштења ФЕД-а изостављен термин "стрпљивост" у погледу прилагодавања камате, што, како се оцењује, наговештава да је централна банка сада склона да почне са смањењем стопе први пут у више од једне деценије.

Неизвесно је само када би то могло да се догоди.

Анкета спроведена међу 17 званичника ФЕД-а показала је да скоро половина њих сада очекује барем једно резање камате у овој години, а седам чак предвиђа два смањења. На састанку у марту, ниједан од званичника америчке централне банке није предвиђао смањење стопе.

Бројни посматрачи ФЕД-ових активности сматрају да креатори монетарне политике прво желе да виде да ли ће састанак између председника САД и Кине, Доналда Трампа и Си Ђинпинга, који треба да се одржи крајем наредне седмице, довести до напретка у решавању америчко-кинеског трговинског рата.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести