Фијаско Деливероа на берзанском дебију у Лондону

ЛОНДОН: Акције британског стартапа Деливеро за доставу хране, иза којег стоји амерички Амазон, забележиле су стрмоглави пад од 30 посто на данашњем дебитовању на Лондонској берзи, чиме је помпезно најављивана Иницијална јавна понуда (ИПО) деценије на британском тржишту капитала доживела фијаско.
funta/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

У року од само неколико минута од отварања берзе, тржишна вредност Деливероа је срезана за 2,28 милијарди фунти, задавши ударац амбицијама Британије везаним за привлачење брзорастућих технолошких компанија на лондонско финансијско тржиште, преноси Ројтерс.

Дуго очекивано листирање, највеће на Лондонској берзи у последњих десет година, министар финансија Рисхи Сунак је најављивао као „британску успешну технолошку причу“ која би могла да утре пут повећању ИПО-а технолошких компанија на Лондонској берзи.

Међутим, над дебијем Деливероа се још раније надвила сенка јер су неке од највећих британских инвестиционих компанија одлучиле да игноришу ово листирање наводећи као разлог забринутост због услова рада у гиг-економији (хонорарно ангажовање радника) и због структуре власничких удела.

Оснивач Деливеро Вил Шу наиме задржава свој власнички удео од 6,3 посто, али ће имати 57,5 посто гласачких права током наредне три године, а с таквом власничком структуром компанија није могла да буде уврштена на прајм листинг који омогућава приступ главним ФТСЕ индексима.

На самом старту су акције продаване по цени од 3,90 фунти, у доњем ценовном распону, при чему је тржишна вредност компаније износила 7,6 милијарди фунти, а након тога се стропоштала на само 2,71 фунти по акцији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести