Кинези преузели словеначко Горење

Кинеска групација „Хисенс” постала је власник 94 посто удела у словеначком „Горењу”. „Хисенсову” понуду за преузимање је прихватило 94 одсто акционара „Горења”, изјавио је директор брокерске куће „Илирика” која управља поступком продаје Игор Штембергер, а преноси словеначки лист "Дело".
gorenje
Фото: gorenje.rs

Према понуди о преузимању по цени 12 евра за деоницу коју је крајем маја објавио “Хисенс“, укупна тржишна капитализација “Горења“ износи 293 милиона евра.

Словеначки аналитичари наводе да је то врло широкогрудна понуда кинеске компаније, која овом аквизицијом жели да осигура присуство на европском тржишту електронике и кућних апарата преко робне марке Горење, те не очекују неке веће промене у управи компаније пре него што о новој тржишној концентрацији “Горења“ и “Хисенса“ не донесу регулатори у државама у Европи у којима су присутне ове две компаније.

Приходи словеначког концерна лане су износили 1,307 милијарди евра, што је раст за 3,7 одсто, али је нето добит смањена с 8,4 милиона евра у 2016. на 1,2 милион у 2017.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести