Коронавирус "сасекао" акције на европским берзама

ЛОНДОН/ФРАНКФУРТ: Европске акције бележе данас оштар пад због растуће забринутости у вези са потенцијалном економском штетом од брзог ширења коронавируса који је угушио тражњу за ризичнијом имовином.
berza akcije
Фото: pixabay.com

Број смртних случајева од избијања епидемије у Кини порастао је на 81, а вирус се проширио на више од 10 земаља, укључујући Француску, Јапан и Сједињене Државе.

Паневропски индекс СТОКС 600 пао је јутрос у 8:08 часова по ГМТ за 1,5 одсто након што је током претходне трговинске сесије достигао рекордан ниво, јавља Ројтерс.

Акције рударских компанија су се суновратиле за 3,1 проценат због изложеност према Кини и бележе највећи пад међу свим главним европским подсекторима, који су на јутрошњем трговању редом ушли у "црвено".

Француски индекс КАК предњачи с губицима међу регионалним берзама услед пада акција произвођача луксузне робе, као што су ЛВМХ, Хермес и Гучијев власник Керинг, који се знатно ослањају на кинеску тражњу, а чија је вредност потонула између 2,0 и 3,0 посто.

Негативно је и кретање акција у Великој Британији.

Индекс Лондонске берзе ФТСЕ 100, који се у петак опоравио након што је Светска здравствена организација објавила своју процену о вирусној инфекцији, пао је на јутрошњем трговању за 1,5 одсто, што представља његов најгори дневни резултат од почетка децембра.

Вест о броју смртних случајева и инфицираних коронавирусом у Кини уплашила је инвеститоре и повукла наниже за готово 2,0 одсто индекс који мери вредност акција авио-компанија и предузећа из туристичког сектора у Британији.

Међу највећим губитницима на Лондонској берзи су компанија ИАГ, иначе власник Бритиш Ервејза, која је пала за 5,0 процената, и луксузни бренд Барбери, који је због велике изложености према Кини регистровао губитак вредности од 4,8 одсто.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести