Лакше до посла у ИТ компанијама

У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама „Нови Сад” додељене су дипломе полазницама курса „IT girls”, који спроводе Министарство трговине, туризма и телекомуникација и „Војвођански ИКТ кластер”.
Polaznice kursa „IT girls” Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Полазнице курса „IT girls” Фото: Покрајинска влада

Спровођење обуке подржали су и помогли Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Едукативни центар „Нови Сад”.Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић рекао је да тај програм има своју економску и привредну димензију, али и социјалну.

„Преко „ИКТ кластера” полазницама је омогућено да дођу до тржишта рада и запосле се у ИТ компанијама, или се пак самозапосле“, рекао је Ђоковић.

Следи расписивање конкурса, биће издвојено до 250.000 динара једнократно за самозапошљавање, док ће за угрожене категорије бити издвојено до 300.000 динара (Иван Ђоковић)

„Квалитетних 140 часова омогућило је да 22 жене на најквалитетнији начин дођу до сертификата и полазне основе за свој даљи рад. С друге стране, социјална димензија нас стално опомиње на то да жена није равноправна у друштву, да је жена као привредник, али и на свом радном месту, често занемарена. Упутили смо друштвену поруку да у свим делатностима, у производним, интелектуалним, а пре свега у ИТ индустрији, постоји простор за жене, не само на извршилачким местима већ и у менаџменту.“


Жене су покретачка снага

„Жене су покретачка снага у промовисању ИКТ сектора у области регионалног и руралног развоја“, изјавила је јуче у Новом Саду државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић приликом доделе диплома полазницама курса из програма „IT girls”.Она је најавила да ће следеће године из буyета Републике Србије бити удвостручена свота за тај пројекат, за који је, како каже, прошле године Влада издвојила 15 милиона динара.


Ђоковић је најавио расписивање конкурса из области запошљавања, које подразумева и жене које су прошле процес преквалификације, при чему ће бити издвојено до 250.000 динара једнократно за самозапошљавање, док ће за угрожене категорије бити издвојено до 300.000 динара.

Директор „Војвођанског ИКТ кластера” Милан Шолаја рекао је да су такви програм и курсеви улазница у свет ИТ-а, додајући да се новац који се у такве пројекте улаже брзо враћа у буџет.  

     Е. М.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести