Магична милијарда: И Амазон међу „тешкашима“ од билион долара

ЊУЈОРК: После Епла и америчка платформа за онлајн трговину, Амазон, премашила је тржишну вредност од 1.000 милијарди долара.
amazon
Фото: pixabay.com

Амазон је тако постао друга америчка компанија која је достигла толику вредност, преноси Ројтерс.

Технолошки гигант Епл, чијим се акцијама тргује на берзи, постао је 2. августа прва компанија на свету чија је тржишна капитализација достигла 1.000 милијарди долара.

Разлог таквог успеха Епла је, како пише “Њујорк тајмс”, био једноставан јер је реч о компанији која производи уређаје на које многи људи желе да потроше велике суме новца.

Сада је Амазон, чији је оснивач и извршни директор Џеф Безос “тежак” готово колико и Бил Гејтс и Ворен Бафет, постао друга америчка компанија која је прешла ту некада незамисливу линију. Међутим, овај пут, разлог успеха је нешто другачији.

Наиме, Амазон узима 49 центи од сваког долара потрошеног у е-трговини у Сједињеним Државама, запошљава више од 550.000 људи и генерише годишње приходе у висини 178 милијарди долара.

Продаје све и свашта - од компјутерских компоненти за меморијски простор до путера од кикирикија, али ствар коју је одувек највише продавао инвеститорима, купцима, медијима -  јесте узбуђење, јер је у самом почетку Амазон пре свега био нови узбудљив начин за онлајн куповину књига, пише “Њујорк тајмс”.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести