Мењачи од банака требују и милион евра дневно

Клијенти банка који плаћају  обавезе у еврима, а по средњем курсу Народне банке Србије, јуче су били и најповољнијој ситуацији јер је средњи курс евра био 121,61 динар.
Дневник/Р. Хаџић
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Наиме, у односу на почетак године домаћа валута је према европској  повећала вредност за 1,8 одсто, а у односу на крај прошле седмице динар је према евру  ојачао 0,1 одсто. Стручњаци очекују да ће се динар добро држати целог лета, а да би до пада могло доћи крајем године.

На добар курс, кога се динар држи, утицали су уравнотежена понуда и тражња за девизама, спољнотрговнски показатељи, те веће интересовање страних инвеститора за улагање у динарске хартије од вредости. Посебан, а знатан  допринос расту динаар даје и почетак туристичке сезоне.

- Почетак лета обично је и време када велики број наших људи, који привремено раде у иностранству,  долази на одмор, а поред њих ту су и странци који су у Србији у транзиту - обајшњава др Бранко Живановић с Београдске банкарске академије. - Свакоме ко борави у Србији потребна је и српска валута, па им је мењачница прва адреса. Може да изгледа да суме које странци у транзиту потроше у Србији нису значајне, али треба рећи да свакако нису занемарљиве. Наиме, мењачи ових дана од банака требују и преко милион евра на дневном  нивоу. Такође, на раст домаће валуте утицао је и изостанак већих плаћања за увоз сировина и енергената према иностранству.

Живановић каже да је динар ипак и даље нестабилна валута, те да ће на тесту бити крајем године, када се заврши летњи прилив девиза. Тада ће доћи и до одлива девиза јер ће, већ по традицији, на наплату стићи енергенти и сировине и извесно је да ће доћи и до пада домаће валуте према евру.

Средњи курс Народне банке Србије је репер комерцијалним банкама, које на основу њега одређују своје продајне и куповне вредности за динар. Најближа средњем курсу НБС јуче је била Поштанска штедионица јер су у њој  евро откупљивали за 120,39 динара, а европску валуту продавали по 122,25 динара. У Интези је куповни курс био 118,57 динара, а продајни 124,04 динара, а и у већини других банака биле су сличне вредности и однос динара и евра. Највећи распон имала је Халк банка, где је куповни курс био 117,35 динара, а продајни 124,86 динара.

Банке саме формирају свој курс, а јуче је евро вредео и 124,86 динара

Сезона је годишњих одмора, па туристи који планирају одмор у иностранству купују евро. То углавном обављају у мењачницама јер је курс повољнији него у банкама.У већини мењачница куповини курс јуче је био 121,10 динара, а продајни 122,20 динара. Иако разлика између курса у банкама и оног у мењачницама није првише велика, на суми од неколико стотина евра, што је најчешћи трошак који наши туристи могу себи да дозволе за десетак дана одмора, уштеда није занемрљива. 

Ускоро почиње и сезона фестивала у Србији - Егзит, Гуча, а потом и бројни други. Несумњиво, биће гостију, а и то ће ићи у прилог вредности динара.

Д. Вујошевић

Ко је уштедео на кредиту

Кредити индексирани у еврима у Србији су још увек популарни. Банке су обавезне да клијентима исплате суму на коју се задужују по истом курсу по коме ће враћати рате јер их на то обавезује Закон о заштити корисника финансијских услуга. Ипак, клијенти

који кредит враћају по најскупљем банакрском курсу неће баш осетити благодети јачања динара ових дана. Међутим могу да се теше да им је у тренутку исплате кредита, такође, био повољнији курс.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести