Министарство рада и Самсунг потписали Споразум о сарадњи

БЕОГРАД: Министарство рада и компанија Самсунг потписали су данас споразум о сарадњи који треба да пружи квалитетну стручну обуку у области информационо-комуникационих технологија младима, незапосленима и посебно особама са инвалидитетом.
aleksandar vulin BLU-3904
Фото: Дневник/Б. Лучић

Како је истакао ресорни министар Александар Вулин, у области ИТ технологије постоји више посла, него што у Србији има људи који одговарајућим образовањем, који могу да одговоре на захтеве тржишта, те да ће се, захваљујући компанији Самсунг, моћи да се каже да ће за значајан број младих људи бити обезбеђена одговарајућа обука и да они, самим тим, могу да се такмиче на тржишту рада и да покрену сопствене бизнисе.

"Посебно је важно да по први пут, иако ово није први уговор које Министарство рада има са компанијом Самсунг на ову тему, имамо могућност управо да обучавамо особе са инвалидитетом (ОСИ) у области информационих технологија и да на тај начин постану још конкурентнији на тржишту", нагласио је Вулин након потписивања споразума.

Захваљујући компанији Самсунг на "друштвеној одговорности, на томе што је спремна да уложи свој новац, знање и време, како би помогла нашим младим људима, особама са инвалидитетом, да усвоје нова знања, да се и запосле", Вулин је нагласио да техничко спровођење тог споразума преузима НСЗ, која ће одредити и одговарајуће људе, који ће моћи користе све договорено. 

"Сигуран сам да је ово пример и осталим компанијама, које имају потребу да учествују на нашем тржишту, да нам помогну и да омогуће да наши људи усвоје одговарајуће знање, одговарајуће вештине и самим тим, дођу што пре до посла", каже министар.

Када је у питању стање на тржишту рада, Вулин је рекао да и даље постоје позитивни трендови, као и да је од 1. јануара до 31. марта, на основу обавезне евиденције у регистру социјалног осигурања, било 61.320 случајева запошљавања са евиденције НСЗ, што је, како истиче, повећање од 6,8 одсто, у односу на прошлу годину.

"А када су у питању ОСИ, у истом периоду, пријављен је 991 случај запошљавања са евиденције НСЗ, што је повећање од чак 20,4 одсто у односу на исти период прошле године", закључио је Вулин.

Директор компаније Самсунг Електроникс за Адриатик регију Тае Хваг Хванг, који је потписао споразум са министром, истакао је да је његова компанија јако посвећена бројним програмима корпоративне друштвене одговорности у области образовања и незапослености.

"Овај уговор и пројекат "Самсунг смарт академије" пружиће квалитетну стручну обуку младима, незапосленима и посебно ми је задовољство што ће такође пружити могућности за обуку особама са инвалидитетом. Сигуран сам да ће име ово помохи да буду конкурентнији на тржишту рада и да ће им пружити снагу и одлучност да започну и сопствене бизнисе", рекао је Хванг.

Циљ пројекта "Самсунг смарт академија" јесте развој компетентности и повећање запослености младих и ОСИ у Србији, а у складу са приоритетима националне политике запошљавања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести