Нада у ублажавање корона-мера подстакла цене нафте

ТОКИО: Цене нафте су ојачале јер је напредовање планова у земљама света за ублажавање економских и социјалних ограничења уведених ради зустављања пандемије корона вируса, подгрејало наде тржишних актера да ће порасти тражња за “црним златом” и нафтним дериватима.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Северноморска нафта “брент” поскупела је за 87 центи, или за 3,0 посто, на 30,33 долара за барел, јутрос у 6.30 часова по GMT, након пада у четвртак за приближно један проценат, извештава Ројтерс.

Америчка “лака” нафта WTI је забележила раст од 1,12 долара или 4, одсто, на 24,67 долара за барел, посел јучерашњег пад од скоро 2,0 посто.

Оба типа нафте су на путу да забележе другу узастопну недељу раста након пада у априлу, када се цена америчке нафта у једном тренутку стропоштала чак испод нуле, на минус 37 долара по барелу.

Цена “брента” је ове недеље ојачала за око 15 процената у од носу на претходну седмицу, а WTI нафта је скочила за више од 24 посто.

Међутим, имајући у виду да се сирова нафта и даље упумпава у складишта чији су капацитети практично достигли максимум, врло је вероватно да ће било какав раст цена подстакнут оживљавањем тражње бити ограничен.

Што се тиче понуде, нафтне компаније у Северној Америци смањују производњу брже него што су очекивали званичници Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и индустријски аналитичари, и на путу су да срежу производњу за око 1,7 милиона барела дневно до краја јуна.

Ипак, америчке залихе сирове нафте у централном складишту Кушинг у Оклахоми порасле су за око 407.000 барела у недељи до 5. маја, кажу трговци, позивајући се на податке компаније Генскејп.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести