Нафта "брент" прешла границу од 40 долара по барелу

ТОКИО: Цене нафте су данас наставиле успон, при чему је "брент" премашио ниво од 40 долара први пут од марта, пошто на тржиштима нараста оптимизам да ће главни произвођачи "црног злата" продужити смањење производње, и да ће опоравак од пандемије Ковид-19 подстаћи потражњу за горивом.
nafta Foto:Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Северноморска нафта "брент" за испоруку у августу ојачала је јутрос у 6,36 часова по средњоевропском времену за 78 центи или 2,0 посто, на 40,35 долара по барелу, јавља Ројтерс.

Цена "брента" се у једном тренутку током трговања попела на чак 40,53 долара, што је највиши ниво од 6. марта, а јуче је порасла за 3,3 процента.

Цена фјучерса америчке WTI нафте забележила је раст од 1,06 долара или 2,9 одсто, на 37,87 долара за барел, након што је претходно дотакла ниво од 38,18 долара, такође највиши од 6. марта. На затварању јучерашњег трговања, WTI нафта је ојачала за 3,9 посто.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и други велики произвођачи, укљчујуцћи Русију, група позната као ОПЕК +, могли би да продуже резање производње од 9,7 милиона барела дневно (бпд), што чини око 10 одсто светске производње, у јулу и августу, наводи Ројтерс позивајући се на неименоване изворе.

Будући да датум састанка још није коначно утврђен, много тога остаје да "виси у ваздуху". Ипак, слика потражње изгледа сјајније пошто националне економије, укључујући Кину која је други највећи потрошач нафте на свету, почињу да се опорављају од пандемије.

Кинески сектор услуга вратио се на стазе раста први пут од јануара, показало је истраживање једне приватне агенције објављено јуче. Трговци, такође, помно прате тропску олују Кристобал у Мексичком заливу, због потенцијалне опасности да погоди рафинерије за прераду нафте и постројења за гас.

Залихе сирове нафте у САД пале су за 483.000 барела у седмици до 29. маја, саопштио је синоћ Амерички институт за нафту.

Залихе бензина и дестилата су порасле. Званични државни подаци о залихама биће објављени касније данас.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести