Нафта наставља успон четврту недељу заредом

СИНГАПУР: Цене нафте су почеле још једну трговачку недељу с растом, четврту заредом, ојачавши данас за више од једног долара по барелу, подстакнуте смањењем производње и сигналима лаганог опоравка тражње услед ублажавања мера уведених због корона вируса.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

При томе, цена фјучерса америчке нафте сада не показује тенденцију смањења због сутрашњег истицања рока за уговарање јунских испорука као што је то био случај у априлу када је потонула на минус 37 долара за барел.

Северноморска нафта “брент” порасла је за 1,33 долара или 4,1 одсто, на 33,83 долара за барел на јутрошњем трговању у 6:34 часова по средњоевропском времену, извештава Ројтерс.

Америчка “лака” нафта WTI за испоруке у јуну ојачала је за 1,65 долара, односно за 5,6 процената, на 31,08 долара по барелу, док је цена на много активнијем трговању за доставу у јулу напредовала на 31,05 долара, што је пораст од 1,53 долара.

Америчке енергетске компаније другу недељу узастопно смањују број нафтних и бушотина природног гаса које су у функцији, сводећи производњу на историјски минимум.

То је делимично допринело ублажавању страховања да уговорене количине WTI нафте неће моћи да се сместе у америчком главном складишном и дистрибутивном центру Кусхингу, у Оклахоми, чији су капацитети скоро попуњени.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести