Нафта порасла на 112 долара за барел

ЊУЈОРК: Прекид испорука из Либије и упозорење из Русије у погледу потенцијалног рекордног раста цена ако више земаља буде забранило увоз њених енергената узнемирили су купце и довели јутрос до новог поскупљења нафте.
nafta
Фото: pixabay.com

Цена светске референтне нафте Брент је порасла за 0,28 посто на 112 долара за барел, а америчка нафта WТИ је скупља за четвртину процента и тргује се на нивоу од 107,2 долара по барелу, према најновијим подацима портала oilprice.com.

Две либијске луке су, према медијским извештајима, принуђене да обуставе утовар нафте након протеста против премијера Абдула Хамида Дбеибаха, а производња је заустављена и на пољу Ел Филу, на којем се пумпа 65.000 барела дневно, извештава "Блумберг".

Заменик премијера Русије Александар Новак изјавио је да би цене нафте могле „значајно да премаше“ историјске максимуме ако више земаља забрани проток руске енергије. САД и Велика Британија су увеле забрану испорука сирове нафте из те земље након инвазије Москве на Украјину, и врше притисак да и Европска унија учини исто.

Руски председник Владимир Путин и и саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман су у телефонском разговору минулог викенда „позитивно оценили“ напоре Организације земаља извозница нафте и њених савезника, групе назване ОПЕК+, да стабилизују тржиште "црног злата", наговестивши да промена политике производње те алијансе није вероватна, додаје америчка агенција.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести