Нафта поскупела на вест о иранском обарању америчког дрона

ЊУЈОРК: Цене нафте порасле су за око три одсто услед ескалације тензија на Блиском истоку насталих након што је један амерички званичник изјавио да је иранска ракета оборила амерички војни дрон.
nafta Foto:Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дрон је оборен у међнародном ваздушном простору изнад Ормусог мореуза иранском ракетом земља-ваздух, изјавио је неименовани амерички званичник, а преноси Си-Ен-Би-Си.

У ранијим извештајима из Ирана се наводи да је национална Револуционарна гарда оборила амерички "шпијунски" дрон у јужној покрајини Хормозган.

Страх од сукоба између Ирана и САД је ескалирао, а Вашингтон је окривио званични Техеран и за прошлонедељни напад на танкере, што је Иран оштро демантовао.

Све то је проузроковало да цена северноморске нафте типа "брент" скочи за 1,93 долара или 3,1 одсто на 63,75 долара за барел, након што је у једном тренутку чак достигла 63,88 долара.

Истовремено, америчка "лака" нафта (WTI) поскупела је за 1,73 долара или 3,2 одсто на 55,49 долара за барел.

Реч је о мешавини фактора. У САД, потражња за нафтом ће вероватно убрзати на лето, а на састанку Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) ће, како изгледа, доћи до продужења постојећег споразума или чак постоји могућност додатних резова, сматра Фин Зајбел, виши економиста Националне банке Аустралије.

Након што су порасле на готово двогодишњи максимум, америчке залихе нафте пале су прошле недеље за 3,1 милион барела, у поређењу са очекивањима аналитичара који су прогнозирали пад од 1,1 милион барела, објавила је у среду америчка Управа за енергетске информације (ЕИА).

Чланице ОПЕК-а договориле су састанак 1. јула, након чега ће наредног дана уследити састанак са нечланицама-партнерима.

ОПЕК и његови партнери разговараће о томе да ли да продуже споразум о смањену производње за 1,2 милиона барела дневно који истиче овог месеца.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести