Нафта склизнула испод 100 долара за барел

ЛОНДОН: Цене нафте су наставиле пад данас јер је спласнуло расположење инвеститора због суморних изгледа о потражњи за горивом и података који указују на пад глобалне производње, и то уочи састанка главних произвођача сирове нафте ове недеље на којем треба да одлуче да ли да повећају испоруке.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Европска нафта Брент је на терминском тржишту ослабила за 24 цента или 0,2 посто, на 99,82 долара за барел на јутрошњем трговању до 6:34 сата по Гриничу, док је америчка нафта WTI склизнула за 10 центи или 0,1 проценат, на 93,78 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Цена Брента је закључена синоћ на 99,09 долара по барелу, што је њен најнижи ниво од 15. јула, а америчка сирова нафта је завршила јучерашње трговање на 92,42 долара по барелу, такође на најнижем нивоу од 14. јула.

Цене сирове нафте су пале након што су бројни подаци о фабричким активностима наговестили да је свет на путу великог економског пада и због очекивања веће производње нафте након веома добре сезоне зарада нафтних компанија, написао је у белешци за клијенте Едвард Моја, виши тржишни аналитичар из брокерске куће Оанда.

Забринутост због рецесије појачала се у понедељак пошто су истраживања из Сједињених Држава, Европе и Азије показала да је фабричка активност изгубила замах у јулу. Смањење глобалне потражње и строге кинеске ковид мере ограничења успорили су производњу.

Паду цена "црног злата" допринела је и суздржана активност тржзишних актера који ишчекују исход сутрашњег састанка представника Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њихових савезника, укључујући Русију, односно групе познате као ОПЕК+, на којем ће се одлучивати о производњи у септембру.

Два од осам извора из ОПЕК+ групе рекла су у анкети Ројтерса да ће се на састанку разговарати о скромном повећању пумпања у септембру, док је остатак рекао да ће производња вероватно остати непромењена. Према информацији Фокс Бизнис њуза, Саудијска Арабија ће предложити да ОПЕК+ повећа производњу.

У међувремену, САД су у понедељак увеле санкције кинеским и другим компанијама за које тврде да су помогле продају иранске нафте и петрохемијских производа источној Азији, у вредности више десетина милиона долара, настављајући да повећавају притисак на Техеран да обузда свој нуклеарни програм.

На тмурно тржишно расположење утицала је и потенцијална посета председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану, упркос упозорењима Пекинга да то не чини. То би била прва посета једног високог америчког званичника том острву у последњих више од 25 година, која би могла да изазове ескалацију тензија између САД и Кине, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести