НБС дала "зелено светло" АИК банци за преузимање Горењске

БЕОГРАД: Народна банка Србије је дала сагласност АИК банци Београд за додатно стицање власничког удела у словеначкој Горењска банци из Крања, потврђено је Танјугу у НБС.
NBS
Фото: Tanjug

Из НБС су навели да је централна банка, у новом поступку по захтеву АИК банке, 27. априла 2018. године дала сагласност тој банци за стицање подређеног друштва - Горењске банке дд Крањ, као зависног, у коме може стећи до 100 одсто учешћа.

Сагласност је дата, како се објашњава, пошто је НБС у поступку контроле утврдила да је АИК банка испунила налоге и мере које су јој упућене у децембру 2017., чиме су отклоњени разлози због којих јој је претходно била укинута сагласност из јуна 2016. године за стицање акција Горењске банке.

"...Имајући у виду да је контролом утврђено да су отклоњени разлози због којих је банци претходно укинута сагласност за стицање акција Горењске банке, АИК банци је 27. априла 2018. дата сагласност за стицање Горењске банке као свог подређеног друштва", наводи се у писаном одговору НБС достављеном Танјугу.

АИК банка већ има 20,99 одсто власничког удела у Горењској банци, и други је највећи акционар банке из Крања после словеначког предузећа "Сава".

Са компанијом "Сава", АИК банка се договорила да купи 37,6 одсто њиховог удела у Горењској, за шта је 2016. године добила "зелено светло" од НБС.

Међутим, крајем прошле године НБС је повукла сагласност зато што су, како је образложено, у оквиру уобичајене контроле бонитета и законитости пословања са аспекта ризика који могу довести до угрожавања њиховог финансијског положаја "утврђене неправилности у пословању".

Горењска банка је, иначе, једна од најуспешнијих и најпрофитабилнијих словеначких банака и једина велика банка која је радила без државне "инјекције капитала" 2013. године, упркос значајном недостатку капитала.

Горењска је по величини активе имала учешће на словеначком банкарском тржишту од 4,7 одсто на крају септембра 2017. године, у укупном износу од 1,73 милијарде евра, што је чини седмом највећом банком у Словенији. 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести