НБС повула сагласност АИК банци за преузимање Горњске због пропуста

НОВИ САД: Преузимање словеначке Горењске банке од стране српске АИК банке је до  скора изгледало као формалност. Данас се међуитм све променило.
Aik_banka-NStojanovic
Фото: Dnevnik.rs

Словеначки листови објавили су да АИК банка није добила одобрење Народне банке Србије да повећа свој удео у словеначкој Горењској банци. Све ово догодило се у пет до дванаест.

Акционари компаније “Сава” требали су данас да донесу одлуку  о продаји 37,6 одсто својих акција из Горењеске српској банкарској  кући.Тако да данас АИК банка нема више сагласност за проширење власничког удела на сто одсто већ остају на 20,99 одсто учешћа.

У одговору који је “Дневнику” доставила Нродна банка Србије каже се да  НБС даје сагласност ако оцени да су испуњени сви услови које она захтева. НБС је током редовних контрола утврдила неправилности у пословању АИК банке.
Евентуална нова сагласност подразумевала би поновно аплицирање АИК банке, при чему би НБС, као и до сада, ценила формалну и суштинску испуњеност свих услова које закон предвиђа, наводе из централне банке Србије.

"НБС је ценећи испуњеност тих услова у датом моменту, у складу са својим надлежностима, средином 2016. дала претходну сагласност АИК банци за стицање 100 одсто учешћа у Горењској банци и по том основу АИК је банка у међувремену стекла 20,99 процената учешћа у наведеној банци". 

"С обзиром на то да је у оквиру својих надлежности и уобичајених контролних активности утврдила неправилности у пословању АИК банке - на основу сазнања о тим новим чињеницама у односу на моменат давања претходне сагласности, али и имајући у виду да стицање подређеног друштва, поготово на тржишту изван надлежности НБС, може допринети расту изложености ризику и потенцијално угрозити финансијски положај банке, НБС је оценила да више нису испуњени потребни услови", кажу у централној банци Србије.
Р. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести