ОПЕК снизио прогнозу раста тражње, нафта додатно посустала

ТОКИО: Цене нафте су пале други дан заредом, повлачећи се са једногодишњег максимума, након што је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) поново смањила прогнозу раста тражње у 2021, а Међународна енергетска агенција саопштила да је понуда на тржишту и даље прекомерна.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Северноморска нафта Брент је појефтинила за 39 центи или 0,6 посто, на 60,75 долара за барел на азијском трговању до 7:43 часова по средњоевропском времену, након пада од пола процента на претходној трговинској сесији.

Америчка WТИ нафта је потонула за 44 цента или 0,8 одсто, на 57,80 долара за барел, продубивши губитак забележен у четвртак када се цена спустила за 0,8 процената, преноси Ројтерс.

Оба типа нафте, који важе за глобалне ценовне репере на тржишту "црног злата", само пре два дана су забележила највише нивое од јануара 2020. године.

Према новој процени ОПЕК-а, потражња за нафтом широм света ће се 2021. године опорављати спорије него што се раније мислило.

Нафтни картел сада предвиђа да ће у 2021. потражња за нафтом просечно износити 96,1 милион барела дневно, што је пораст од 5,8 милиона барела на дневном нивоу, односно за 100.000 барела дневно мање у односу на прогнозу из јануара.

ОПЕК је у месечном извештају навео да је тражња у 2020. години опала за 9,7 милиона барела дневно на просечних 90,3 милиона барела, што је за 30.000 барела мање од првобитне процене.

Међународна агенција за енергетику (ИЕА) саопштила је јуче да понуда нафте и даље надмашује тражњу на глобалном нивоу, али и да се очекује да ће вакцинација против ковида-19 подржати опоравак потражње.

Залихе америчке сирове нафте су неочекивано пале прошле недеље за више од 6,0 милиона барела, а насупрот томе рафинерије су забележиле раст производње до нивоа пре пандемије, према подацима Управе за енергетске информације (ЕИА).

Залихе бензина у САД су скочиле изнад очекивања, за 4,3 милиона барела у последњих недељу дана. Тражња за бензина током последње четири недеље била је за 10 посто мања него у истом периоду 2020. године.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести