Пад цена нафте задао ударац и Московској берзи

МОСКВА: Главни индекс Московске берзе MOEX потонуо је јутрос за 10 процената на 2.463,30 поена након што је звоно огласило почетак трговања у 10:00 сати по локалном времену, показују подаци са берзе.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Доларски РТС индекс је пао за 9,86 процената на 1.133,94 бода, преноси Раша тудеј.

Руска берза је у понедељак била затворена због државног празника али је данас "ухватила корак" са глобалним тржиштима, која су јуче забележила катастрофалне губитке, најгоре од финансијске кризе 2008. услед пада цена нафте током викенда.

Руска рубља се благо опоравила после колапса према долару у понедељак од скоро осам процената и тренутно се тргује на нивоу од 72,2 рубље за долар и за 81,38 рубаља за један евро.

Рапидну депрецијацију рубље изазвао је пад глобалних цена нафте. Буџет руске државе је у знатној мери зависан од цена "црног злата".

Цене нафте су се стропоштале током викенда након несугласица између Русије и Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) око предлога за додатно смањење производње ради подршке глобалним ценама тог енергента које су од избијања епидемије коронавируса на силазној путањи услед пада тражње. Москва је одбила тај предлог ОПЕК-а.

Нафта је данас ојачала за 7,0 посто после највећег једнодневног пада у готово 30 година, јер инвеститори разматрају могућност економских подстицаја.

Цена северноморске нафте "брент" порасла је на 36,87 долара за барел, док се америчка WTI нафта тргује за 33,28 долара по барелу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести