Пет кинеских државних гиганата најавило одлазак с Њујоршке берзе

ЊУЈОРК: Пет највећих кинеских државних компанија најавило је планове за делистирање са Њујоршке берзе, пошто су САД и Кина у клинчу по питању споразма који би омогућио америчким регулаторима да контролишу ревизорске извештаје кинеских предузећа.
volstrit
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew)

Намере да напусте Вол Стрит објавиле су данас компаније Чајна Лајф Иншуранс, ПетроЧајна и корпорација Чајна Петролеум & Кемикал, као и произвођач алуминијума Алуминијум ов Чајна и Синопек Шангај Петрокемикал, извештава "Блумберг".

САД и Кина се већ две деценије препиру око омогућавања америчким инспекторима приступ документима о ревизији кинеских компанија. Преговарачи тек треба да постигну договор за који је Конгрес САД поставио рок до 2024. године, како би се иницирале компаније чији извештаји нису усклађени с америчким рацуноводственним прописима да се прилагоде.

Континентална Кина и Хонг Конг су, према "Блумбергу", једине две јурисдикције у свету које не дозвољавају инспекције америчком Одбору за надзор над рачуноводствима предузећа којима се тргује на берзи, при чему тамошњи званичници као разлог наводе забринутост за националну безбедност и поверљивост података.

Ова државна предузећа су у стратешким секторима и сматра се да имају приступ информацијама и подацима које кинеска влада можда не жели да стави на располагање страним регулаторима, рекао је Редмонд Вонг, стратег у компанији Саксо Маркитс.

Кинеска Комисија за хартије од вредности саопштила је да се планови о делистирању са Њујоршке берзе заснивају на компанијским пословним забринутостима.

Америчка Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) је одбила коментар.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести